Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris, Londra şi Berlin cer Phenianului «discuţii veritabile» cu SUA

presedintele_nord-coreean_kim_jong_un_supervizeaza_testul_privind_o_noua_arma_tactica_ghidata_16_aprilie_2019.jpg

Presedintele nord-coreean Kim Jong Un supervizeaza testul privind o noua "arma tactica ghidata",  16 aprilie 2019.
Presedintele nord-coreean Kim Jong Un supervizeaza testul privind o noua "arma tactica ghidata", 16 aprilie 2019.
Sursa imaginii: 
KCNA via KNS, AFP

Phenian a lansat vineri al treilea tir de rachete în opt zile.Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice. Preşedintele Donald Trump a minimalizat activitatea Coreei de Nord iar marile capitale europene cer Phenianului să ia măsuri concrete pentru denuclearizare.

Coreea de Nord a lansat două proiectile care au traversat aproximativ 220 de km. Ele au atins o înălţime de 25 de km şi o viteză foarte mare pentru o armă cu rază scurtă de acţiune, după cum a precizat Statul Major sud-coreean.

Mai mulţi membri ai executivului ONU au condamnat reluarea activităţii militare de către Phenian. Nu a fost şi cazul liderului de la Casa Albă, care, a declarat jurnaliştilor că nu are nicio problemă cu activitatea liderului nord-coreean.

«Vom vedea ce se va întâmpla dar rachetele cu rază scurtă de acţiune sunt foarte comune », a explicat Donald Trump.

Preşedintele american l-a întâlnit pe Kim Jong Un de trei ori în ultimul an.

În cursul celei de-a treia întâlniri, în iunie, în zona demilitarizată, cei doi lideri au convenit să reia negocierile privind denuclearizarea.

Mai mulţi experţi consideră că testele militare nord-coreene au ca scop creşterea presiunii pe Statele Unite.

Unii membrii Consiliului de Securitate ONU cred că Phenian dezvoltă arme tot mai avansate. Marea Britanie, Franţa, Germania cer liderului Kim Jong Un să ia măsuri concrete pentru denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă şi să deruleze negocieri «semnificative» cu Statele Unite.