Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francezul Franky Zapata a reuşit să traverseze în zbor Canalul Mânecii cu flyboard-ul său

franky_zapata_decoland_din_sangatte_cu_flyboard-ul_sau.jpg

Franky Zapata decolând din Sangatte cu "flyboard"-ul sau.
Franky Zapata decolând din Sangatte cu "flyboard"-ul sau.
Image source: 
DENIS CHARLET / AFP

Aproximativ 20 de minute a zburat, pe verticală, bărbatul în vârstă de 40 de ani, originar din Marsilia. A făcut o scurtă oprire, pe o platformă aflată între cele două ţărmuri, pentru a alimenta maşina de zbor inventată chiar de el.

Franky Zapata a decolat la ora 6h16 de pe plaja franceză Sangatte, în nord, la 10 zile după eşecul înregistrat la prima tenativă de a traversa în zbor Canalul Mânecii.

Fostul campion mondial la jet-ski şi-a luat zborul spre St Margaret's Bay, pe partea engleză, unde a reuşit să aterizeze după exact 22 de minute. A survolat canalul la o înălţime cuprinsă între 15 şi 20 de metri iar pe alocuri chiar şi mai sus.

Pe parcurs, a poposit câteva secunde pe un vapor, în apele franceze, pentru a schimba geanta de pe spate în care stoca kerosenul necesar alimentării motorului său.

A plecat spre coasta britanică foarte repede şi a aterizat după ce a parcurs 35 de km, în picioare, pe maşina sa zburătoare dotată cu cinci mini-turboreactoare care îi permit să decoleze şi să zboare cu până la 190 de km/h, cu o autonomie de aproximativ 10 minute.

Franky Zapata a zburat cu o viteză medie cuprinsă între 160 şi 170 de km/h.

Platforma sa zburătoare interesează forţele speciale franceze care văd în ea un potenţial ajutor în operaţiuni derulate în zone urbane.

Din decembrie 2018, societatea sa beneficiază de o subvenţie de 1,3 milioane de euro din partea ministerului francez al Armatelor.

Într-un tweet, ministrul Armatelor l-a felicitat pe Franky Zapata.