Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iran opreşte un nou petrolier străin în Golf

nave-cisterna_in_stramtoarea_ormuz_21_decembrie_2018.jpg

Nave-cisterna în Strâmtoarea Ormuz, 21 decembrie 2018.
Nave-cisterna în Strâmtoarea Ormuz, 21 decembrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Hamad I Mohammed

Nava transporta 700.000 de litri de petrol de contrabandă în regiunea Golfului Persic.

Gardienii Revoluţiei au confiscat o nouă navă-cisternă, în Golful Persic. Nu a fost precizat sub ce pavilion se află petrolierul. Este a treia navă oprită în mai puţin de o lună.

Iar astfel, tensiunile diplomatice se amplifică încă o dată în această regiune strategică, aflată în centrul disensiunilor dintre Teheran şi Washington.

Sapte membri ai echipajului au fost reţinuţi pe 31 iulie, potrivit agenţiei de presă Fars.

Nava-cisternă se deplasa spre ţări arabe din Golf. Ea a fost transferată către un port din sudul Iranului iar carburantul de contrabandă a fost remis autorităţilor.

Statele Unite nu au reuşit să formeze o coaliţie internaţională în Golf pentru a proteja navele de mărfuri. Ideea era ca fiecare ţară să escorteze militar navele proprii, cu ajutorul armatei americane, care, supraveghea aerian zona şi coordona operaţiunile.

Dar europenii au declinat oferta, nedorind să se asocieze politcii duse de preşedintele american Donald Trump care pune o presiune foarte mare pe Teheran după ce a reinstaurat sancţiunile economice, odată cu ieşirea din acordul nuclear iranian.

Odată cu aceste sancţiuni, Teheran a pierdut cvasi-totalitatea cumpărătorilor de petrol. Tensiunile s-au acumulat în timp ce economía este asfixiată. Iran dispune de a patra rezervă de petrol brut din lume şi de a doua de gaz. Iar o treime din petrolul transportat pe cale maritimă, la nivel global, tranzitează Strâmtoarea Ormuz, în Golf.

"Capacităţile militare de care dispun forţele armate iraniene sunt atât de importante că inamicii noştri nu îndrăznesc o operaţiune militară împotriva noastră”, a estimat un general iranian şi a adăugat că “Golful Persic stă pe un butoi cu pulbere iar o eventuală explozie ar produce un enorm dezastru”.