Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moscova: Franţa şi Germania condamnă interpelările manifestanţilor din opoziţie

membri_ai_fortelor_de_ordine_opresc_un_participant_la_manifestatia_din_moscova_3_august_2019.jpg

Membri ai fortelor de ordine opresc un participant la manifestatia din Moscova, 3 august 2019.
Membri ai fortelor de ordine opresc un participant la manifestatia din Moscova, 3 august 2019.
Image source: 
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Manifestaţii au loc de două săptămâni în Rusia, după ce mai mulţi candidaţi ai opoziţiei au fost excluşi din cursa  electorală. Alegeri locale sunt prevăzute să aibă loc la începutul lui septembrie. Dacă în urmă cu o săptămână au fost reţinuţi 1.400 de oameni, de această dată au fost îmbarcaţi în dube peste 800.

Ministerul francez de Externe a condamnat “utilizarea excesivă a forţei” şi a amintit, într-un comunicat, că “susţine libertatea de expresie în toate formele ei, implicit prin manifestaţii paşnice precum şi prin participarea la alegeri libere şi transparente”.

Paris a cerut eliberarea persoanelor încarcerate în ultimele zile.

Potrivit unui ONG rus, 828 de persoane au fost reţinute sâmbătă în capitala Rusiei în cadrul unei manifestaţii neautorizate. Oamenii cerereau în stradă deschiderea alegerilor locale de pe 8 septembrie din Moscova şi pentru candidaţii opoziţiei. 

Cu doar un week-end în urmă, 1.400 de persoane au fost reţinute în cadrul unor manifestaţii similare.

Duminică, Germania a atenţionat că «Rusia a încălcat obligaţiile internaţionale» pentru desfăşurarea de alegeri libere şi echitabile. «Arestările sunt disproporţionate ţinând cont de protestele paşnice derulate împotriva excluderii candidaţilor independenţi» din cursa alegerilor municipale din Moscova, se arată într-un comunicat al guvernului de la Berlin.    

Autorităţile ruse au accentuat presiunea pusă pe opoziţie deschizând o nouă anchetă pe numele liderului opoziţiei Alexei Navalny, pentru «spălare de bani» prin intermediul organizaţiei pe care o conduce.  Acesta se află în închisoare, fiind încarcerat pentru 30 de zile, acuzat că a incitat lumea să participe la proteste ilegale.

Moscoviţii vor vota pe 8 septembrie în alegerile locale şi regionale pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputaţi ai parlamentului local, însărcinat să valideze deciziile primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

La finele lui iulie, Comisia Electorală din Moscova a exclus 57 de candidaţi, inclusiv aproape toţi independenţii, invocând diverse nereguli, contestate de toţi cei scoşi din cursă.