Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Cei care se joacă cu focul vor pieri în flăcări, ameninţă Beijing

nu_subestimati_vreodata_puterea_imensa_a_guvernului_central_a_declarat_intr-o_conferinta_de_presa_purtatorul_de_cuvant_al_biroului_chinez_de_afaceri_pentru_hong_kong_si_macao_yang_guang.jpg

'Nu subestimati vreodata puterea imensa a guvernului central', a declarat într-o conferinta de presa purtatorul de cuvânt al Biroului chinez de afaceri pentru Hong Kong si Macao, Yang Guang.
'Nu subestimati vreodata puterea imensa a guvernului central', a declarat într-o conferinta de presa purtatorul de cuvânt al Biroului chinez de afaceri pentru Hong Kong si Macao, Yang Guang.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jason Lee

Este cel mai ferm avertisment transmis manifestanţilor din Hong Kong care defilează de două luni împotriva regimului comunist. Ziua de ieri se pare că a fost cea care a determinat însă puterea de la Beijing să ia o poziţie dură faţă de manifestaţiile tot mai ample. Căci săptămâna a început cu un haos general în Hong Kong – o zi de grevă în care transporturile au fost perturbate iar oamenii s-au aflat pe străzi pentru a denunţa tocmai creşterea puterii comuniste. 148 de oameni au fost arestaţi luni, a anunţat astăzi poliţia din Hong Kong.

Puterea de la Beijing a ridicat tonul tocmai în speranţa că vor convinge manifestanţii pro-democraţi să se întoarcă la casele lor şi să renunţe la proteste.

"Nu subestimaţi vreodată ferma determinare şi puterea imensă a guvernului central”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Biroului chinez de afaceri pentru Hong Kong şi Macao, Yang Guang.

El a acuzat, încă o dată, că la originea manifestaţiilor se află “o mână de militanţi sprijiniţi de forţe străine” dar fără să precizeze la cine anume se referea.

Si a continuat atacul său: «trebuie să îi fie foarte clar acestui micuţ grup de criminali violenţi şi fără scrupule dar şi forţelor care se ascund în spatele lui: cei care se joacă cu focul vor pieri în flăcări », a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt.

Este cel mai dur avertisment lansat de China de când au loc aceste manifestaţii, de la începutul lui iunie. Nemulţumirea protestatarilor din Hong Kong a  fost provocată iniţial de un proiect de lege care autoriza extrădările spre China continentală.

Protestele au continuat chiar şi după ce proiectul a fost suspendat. Manifestanţii cer acum reforme democratice, pe fondul îngrijorării generale privind influenţa tot mai mare pe care o are Beijingul în afacerile interne a fostei colonii britanice, retrocedate Beijing-ului în 1997.

Regimul chinez, care nu tolerează vreo formă de protest în China continentală, a refuzat să intervină direct, în stradă, în Hong Kong  şi a lăsat autorităţile locale să facă faţă crizei.