Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A murit Toni Morrison, scriitoare afro-americană, laureată a Nobelului pentru literatură

toni_morrison_2008_0.jpg

Toni Morrison a semnat 11 romane în cariera ei dar a scris si eseuri, piese de teatru si povesti pentru copii.
Toni Morrison a semnat 11 romane în cariera ei dar a scris si eseuri, piese de teatru si povesti pentru copii.
Image source: 
Angela Radulescu/wikimedia.org

Toni Morrison, prima autoare afro-americană laureată a Nobelului pentru literatură – în 1993 – a murit în vârstă de 88 de ani. In 6 decenii de activitate, Morrison, profesoară universitară emerită, a scris de asemenea 11 romane, o serie de eseuri, două piese de teatru, poveşti pentru copii şi chiar un libret de operă.

Descendentă dintr-o familie de sclavi, Toni Morrison – pe numele ei adevărat Chloe Anthony Wofford - a devenit cunoscută pentru faptul că a dat o vizibilitate literară oamenilor de culoare pe când era editoarea. Ca scriitoare, de-a lungul carierei sale a explorat întreaga istorie a afro-americanilor, de când au fost în sclavie şi până la emanciparea lor în actuala societate americană.

Romanul ei „Beloved” – „Preaiubita” - tragedia unei mame care îşi ucide fata ca să nu devină sclavă, a obţinut premiul Pulitzer în 1988. Romanul va fi ecranizat un deceniu mai târziu, în 1998, rolurile principale fiind interpretate de Oprah Winfrey şi Danny Glover. In 1993 Morrison primeşte premiul Nobel pentru literatură fiind la ora actuală a 8-a laureată dar singura afro-americană premiată cu această disctincţie supremă.

Printre celelalte romane ale lui Toni Morrison să amintim „The bluest eye” – „Cei mai albaştri ochi” –, „Song of Solomon - „Cântecul lui Solomon”, „Home” şi „Jazz”, urmarea lui „Beloved”. In „Originea celorlalţi”, romanciera schiţează originea diviziuniii care persistă între negri şi albi în ţara ei natală, America.

Să mai amintim că în SUA, o declaraţie a lui Toni Morrison a făcut în trecut multă vâlvă şi polemică. In opinia scriitoarei, Bill Clinton a fost primul preşedinte de culoare al SUA întrucât reprezintă toate caracteristicile un cetăţean negru: vine dintr-o familie monoparentală, are origini modeste, o copilărie în clasa muncitoare, o bună cunoaştere a saxofonului şi o adoraţie pentru junk food”. Nu ne miră faptul că Morrison l-a sprijinit public pe Barack Obama pentru cele două candidaturi ale sale la Casa albă. Democratul american, devenit preşedinte, a decorat-o apoi pe Toni Morrison cu medalia prezidenţială a libertăţii în 2012.

A murit Toni Morrison, scriitoare afro-americană, laureată a Nobelului pentru literatură