Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poluare cu plumb în jurul Notre Dame Paris: 175 de copii testaţi

de_la_incendiu_aproximativ_150_de_muncitori_s-au_aflat_pe_santierul_de_la_catedrala_notre_dame_pentru_a_efectua_lucrari_de_curatire_si_securizare_a_edificiului.jpg

De la incendiu, aproximativ 150 de muncitori s-au aflat pe santierul de la catedrala Notre Dame, pentru a efectua lucrari de curatire si securizare a edificiului.
De la incendiu, aproximativ 150 de muncitori s-au aflat pe santierul de la catedrala Notre Dame, pentru a efectua lucrari de curatire si securizare a edificiului.
Image source: 
Lionel Bonaventure, AFP

« Toate testele derulate de autorităţi, pe o rază de 500 de metri în jurul catedralei sunt negative aşadar nu există niciun pericol », asigură Emmanuel Grégoire, prim-adjunct al primăriei Paris. În schimb, trei şcoli situate în afara acestui perimetru sunt afectate, căci în curţile lor au fost constatate niveluri superioare de plumb.

La trei luni şi jumătate de incendiul de la Notre Dame,  175 de copii au fost testaţi pentru a fi observat nivelul de plumb din sângele lor, anunţă marţi seară Agenţia regională de sănătate.

Doi copii au fost depistaţi cu un nivel superior pragului de 50 de micrograme de plumb pe litru de sânge, 16 copii se situează într-un prag de atenţie iar la restul nu se înregistrează nicio problemă.

Acum, autorităţile nu pot susţine, cu certidudine, că există o legătură între poluarea cauzată de incendiul de la Notre Dame şi aceste rezultate. Copiii vor fi supravegheaţi în continuare de medici.

Unul dintre copii a fost depistat cu un nivel superior de plumb în sânge încă din iunie. Celălalt, este şcolarizat într-un grup şcolar parizian, închis la finele lui iulie din cauza concentraţiei ridicate cu plumb înregistrate în curtea exterioară. Sora acestuia din urmă este şi ea şcolarizată la grădiniţa aceleaşi unităţi dar la ea un a fost sesizată nicio problemă, au explicat autorităţile sanitare.

Particule de plumb au fost aruncate în aer în timpul incendiului de la catedrala Notre Dame, în luna aprilie. Atunci, flăcările au topit peste 400 de tone de plumb aflat în şarpanta şi în turla catedralei.

«Toate testele derulate de autorităţi, pe o rază de 500 de metri în jurul catedralei sunt negative aşadar nu există niciun pericol», asigură Emmanuel Grégoire, prim-adjunct al primăriei Paris.

În schimb, trei şcoli situate în afara acestui perimetru sunt afectate, căci în curţile lor au fost constatate niveluri superioare de plumb.

Aceste şcoli vor fi spălate în profunzime până la finele acestei luni, înainte să fie reluate cursurile, promite responsabilul adăugând că ele sunt închise în acest moment şi vor rămâne astfel până când situaţia va permite deschiderea lor.

Iar într-o conferinţă organizată în apropierea catedralei, un grup de sindicate şi asociaţii şi-au exprimat încă o dată îngrijorarea faţă de starea de sănătate a persoanelor care au intervenit în interiorul catedralei după incendiu dar şi a celor ce lucrează în diverse clădiri aflate în imediata vecinătate.

În faţa catedralei se află sediul central al poliţiei capitalei, spre exemplu, pe malul Senei, fiind o zona turístică se află foarte mulţi buchinişti, de jur împrejurul acestui edificiu se află foarte multe restaurante şi să nu uităm de pompierii care au intervenit pentru a opri flăcările izbucnite la catedrală dar şi de cei care au evacuat operele de artă salvate în urma incendiului.

La finele lui iulie, lucrările de la şantierul de la catedrală au fost suspendate şi vor fi reluate progresiv, din 12 august timp în care vor fi luate noi măsuri de protecţie pentru salariaţii expuşi, cel mai probabil, plumbului. Căci testele Agenţiei Sanitare arătau că în interiorul catedralei există zone în care se află în continuare foarte mult praf ce conţine plumb.

Colectivul de asociaţii a cerut ca Notre Dame să fie pus sub un fel de clopot imens, pentru ca acest praf să nu fie transportat de aer. Responsabilul primăriei susţine însă că o astfel de măsură, din punct de vedere tehnic şi financiar, este una foarte complexă pentru a fi pusă în aplicare.

O izolare a şantierului nu este luată în calcul, afirmă şi protopopul catedralei Notre Dame, Patrick Chauvet. Acesta explică faptul că angajaţii care au lucrat în permanenţă la şantier şi-au făcut analizele şi nu au probleme de sănătate.

Teste au fost realizate şi în Palatul de Justiţie – şi acesta se regăseşte pe aceeaşi insulă pe care a fost construită Notre Dame, este vorba de Île de la Cité. În expertiză nu au fost cerute măsuri speciale pentru interiorul palatului dar curtea exterioară va fi spălată în profunzime cu jeturi puternice de apă.    

Toate străzile adiacente catedralei vor fi igienizate, promite primăria, din 7 august şi până la finele lunii,  pentru a se asigura că nu există vreun risc de poluare.