Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un "Centre Pompidou" se va deschide în Shanghai

centre_pompidou_west_bund_museum_shanghai_se_va_deschide_in_noiembrie._proiectul_apartine_arhitectului_david_chipperfield_binecunoscut_pentru_amenajarea_multor_altor_muzee_din_lumea_intreaga.jpg

Centre Pompidou West Bund Museum Shanghai se va deschide în noiembrie. Proiectul apartine arhitectului David Chipperfield, binecunoscut pentru amenajarea multor altor muzee din lumea întreaga.
Centre Pompidou West Bund Museum Shanghai se va deschide în noiembrie. Proiectul apartine arhitectului David Chipperfield, binecunoscut pentru amenajarea multor altor muzee din lumea întreaga.
Sursa imaginii: 
davidchipperfield.com/project/west-bund-museum

Se va întâmpla în noiembrie. Pe malul fluviului Huangpu se va deschide Centre Pompidou West Bund Museum. Clădirea a fost concepută de un arhitect britanic, David Chipperfield şi va permite celebrei instituţii franceze să îşi promoveze colecţia de artă modernă şi contemporană, a doua cea mai importantă din lume, după cea de la MoMa din New York. Si asta, într-un teritoriu cheie, după cum scrie revista Le Point.

După Centre Pompidou Paris, Metz şi cel din Malaga, un proiect este în curs pentru Bruxelles iar în China se va deschide în luna noiembrie.

Clădirea din Shanghai a fost construită pe 22.000 de metri pătraţi şi este din beton şi sticlă, mult mai sobră decât cea din Paris, spre exemplu, recunoscută după culorile şi tubulatura care o defineşte. De altfel, clădirea din Paris ce adăposteşte Centrul de Naţional de Artă Georges Pompidou a reuşit să devină, dintr-o utopie arhitecturală a anilor ’60, una emblematică pentru sfârşitul secolului XX.

Prezenta culorilor este una din caracteristicile arhitecturii Centrului Pompidou din Paris. Patru culori animeaza fatada - albastru, rosu, galben si verde.
Prezenta culorilor este una din caracteristicile arhitecturii Centrului Pompidou din Paris. Patru culori animeaza fatada - albastru, rosu, galben si verde.
Sursa imaginii: 
centrepompidou.fr

Un parteneriat a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani: Centre Pompidou va concepe programul cultural, vine cu expertiza sa în special în domeniul operelor de artă dar oferă şi consiliere în acţiuni educative. La rândul ei, West Bund Group, o societate privată, se ocupă de întreaga exploatare a spaţiului: trei hale de expoziţii, un auditoriu, un spaţiu destinat atelierelor publicului tânăr, o platformă de happening-uri pentru artişti din China şi Asia în general. Căci ambiţia oraşului Shanghai este ca până la finele lui 2020, să devină prima destinaţie culturală din Asia.

Concret, Centre Pompidou Franţa îşi va împrumuta o parte din cele 120.000 de opere de artă, una dintre cele mai mari colecţii de artă modernă din lume. Va fi făcut un parcurs de opere moderne şi contemporane, emblematice pentru acest muzeu. Colecţia va fi înnoită periodic. De altfel, Centre Pompidou Shanghai se va deschide cu aproximativ o sută de lucrări majore din colecţia aflată în Franţa. Vor putea fi văzute aici lucrări semnate de Pablo Picasso, Sonia Delaunay, Cy Twombly, Christian Boltanski, Gerhard Richter şi bineînţeles, artişti chinezi – Zhang Huan, Ding Yi, Zao Wou-Ki, Cai Guo Qiang.

20 de lucrări aflate în cadrul colecţiei ‘media digitală’ vor fi de asemenea propuse.

În Franţa, bugetul centrului a fost în 2018 de 106 milioane de euro, 65% finanţat de stat.

La Bruxelles, un Centre Pompidou se va deschide în 2020 într-un spaţiu ce se întinde pe 30 000 m2. Este vorba de patru etaje care adăposteau din anii 1930, garajele Citroën, iar ulterior, spaţiul a intrat în patrimoniul regiunii pentru 20 de milioane de euro achitate constructorului auto francez.

Din colecţia de aproximativ 120.000 de lucrări de artă, centrul reuşeşte să arate publicului doar 10% astfel că odată cu apariţia acestor noi spaţii lucrările pot fi în sfârşit expuse.

Muzeul din Malaga a fost deschis în 2015 iar parteneriatul numai ce a fost reînnoit pentru o nouă perioadă de cinci ani după ce o expoziţie Matisse a bătut recordul local de vizitatori.

Centre Pompidou Malaga.
Centre Pompidou Malaga.
Sursa imaginii: 
centrepompidou-malaga.eu