Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Moartea Alexandrei indică eşecul clasei politice româneşti

le_monde_-_moartea_dezgustatoare_a_alexandrei_in_varsta_de_doar_15_ani_o_crima_care_schimba_datele_politicii_in_romania.jpg

Le Monde: Moartea dezgustătoare a Alexandrei, în vârstă de doar 15 ani, o crimă care schimbă datele politicii în România
Le Monde: Moartea dezgustătoare a Alexandrei, în vârstă de doar 15 ani, o crimă care schimbă datele politicii în România
Sursa imaginii: 
AFP

La Bucureşti dar şi în alte oraşe, mii de persoane protestează în fiecare week-end, de la sfârşitul lui iulie, împotriva corupţiei şi a nepotismului, scrie publicaţia franceză Le Monde într-o analiză despre România.

Există morţi care sunt fapt divers şi există altele care schimbă datele politicii într-o ţară. Moartea tinerei Alexandra, răpită, violată şi omorâtă în România, la finele lui iulie, face parte din această a doua categorie.

De atunci, mii de români se întâlnesc în fiecare week-end în faţa Ministerului de Interne, cu o lumănare în mână.

Ei protestează împotriva incompetenţei autorităţilor care nu au împiedicat această moarte şi cer demisia guvernului. “Nu am avut niciodată atât de mulţi idioţi la putere”, susţine un manifestant şi adaugă: “nepotismul, incompetenţa şi corupţia duc toate la crimă.  Guvernul trebuie să plece. Nu are nimic de a face cu Europa şi cu viaţa pe care ne-o dorim în România».

Viorica Dăncilă, premierul social-democrat a decis să arate că este o doamnă de fier şi a revocat mai mulţi responsabili. Dar, scrie Le Monde, Viorica Dăncilă  nu este deloc într-o postură favorabilă.

Candidată la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, ea îl va întâlni pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis care îşi doreşte un al doilea mandat. Potrivit unui sondaj IMAS publicat pe 6 august, Klaus Iohannis ar obţine aproximativ 42% din intenţiile de vot în timp ce Viorica Dăncilă cu greu ar obţine 7,5% din voturi.

Scandalul declanşat de decesul Alexandrei este un dezastru pentru social-democraţi, care, controlează guvernul şi au majoritatea în Parlament. Afacerea scoate la iveală cât de slabe sunt instituţiile judiciare. Nepotismul şi corupţia şi-au atins apogeul de când Partidul Social Democrat a ajuns la putere în 2016. Pentru a salva mai mulţi oameni politici anchetaţi pentru corupţie, printre care şi fostul şef al PSD, Liviu Dragnea, guvernul şi majoritatea parlamentară au lansat o ofensivă împotriva justiţiei. Puterea procurorilor şi a magistraţilor a fost limitată, posturile cheie în poliţie şi justiţie au fost atribuite fraţilor, surorilor, verilor ori nepoţilor liderilor PSD, arată analiza Le Monde.

Si adaugă: moartea Alexandrei indică eşecul clasei politice româneşti.

Tipătul Alexandrei este resimţit în conştiinţa românilor, care, continuă să protesteze împotriva unei clase politice debranşate de la realitate. Aceşti manifestanţi s-au solidarizat cu tinerii procurori de la Parchetul Naţional Anticorupţie care au condus un fel de operaţiune «mâni curate» , pentru a curăţa clasa politică. În ultimii ani, au trimis după gratii sute de deputaţi, senatori, miniştri, primari şi alte personalităţi politice.  

Iar cea care a condus întreaga operaţiune, Laura Codruta Kövesi, s-a făcut remarcată la Bruxelles şi este ea cea care va prelua şefia viitorului Parchet european, scrie Le Monde.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în opoziţie, a acuzat guvernul că este responsabil moral de această tragedie, prin încălcarea legilor. «Avem nevoie de un guvern care să apere românii aşa cum este cazul pentru toţi cetăţenii europeni», a declarat şeful de la Palatul Cotroceni.

Bătălia Alexandrei pentru a-şi salva viaţa a eşuat dar bătălia politică de abia acum începe, conchide Le Monde.