Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dana Ciocârlie: Festivalul de la Roque d’Anthéron este Mecca pianiştilor

ciocarlie_c_christophe_gremiot_09082019-6.jpg

Dana Ciocârlie în templul de la Lourmarin, vineri 9 august 2019; concert în cadrul Festivalului de pian de la Roque d'Anthéron.
Dana Ciocârlie în templul de la Lourmarin, vineri 9 august 2019; concert în cadrul Festivalului de pian de la Roque d'Anthéron.
Sursa imaginii: 
Christophe Grémiot

La Roque d’Anthéron continuă, până duminică 18 august, a 39-a ediţie a Festivalului internaţional de pian. Printre artiştii invitaţi anul acesta să concerteze acolo s-a numărat şi Dana Ciocârlie. Pianista revine astfel al doilea an consecutiv în acest “templu” al pianisticii mondiale unde s-a produs déjà de 6 ori începând cu 2003.

In interviul pe care ni l-a acordat, Dana Ciocârlie estimează că “Festivalul de la Roque d’Anthéron este Mecca pianiştilor”. Anul acesta, pianista română stabilită în Franţa a concertat în templul protestant de la Lourmarin, una dintre numeroasele scene puse la dispoziţia artiştilor invitaţi la Roque d’Anthéron. Dana Ciocârlie apreciază mult acustica acestui loc în care se poduce de fiecare dată când vine la Festival şi marele pianist rus Grigori Sokolov.

Si alţi pianişti de origine română, în afară de Dana Ciocârlie, au venit pe scena Festivalului de la Roque d’Anthéron: Dan Grigore, Radu Lupu şi Andrei Vieru au fost invitaţi de organizatorul manifestării, René Martin. Dovada că “şcoala pianistică românească este o bijuterie a şcolii mondiale” e de părere Dana Ciocârlie.

In finalul interviului, pianista ne-a vorbit şi despre “Nopţiile pianului”, eveniment central şi memorabil al fiecărei ediţii a Festivalului. In fine, Dana Ciocârlie evoca şi vara plină de concerte pe care a trăit-o anul acesta, “25 de concerte în doar două luni”, care se termină apoteotic aici la Roque d’Anthéron şi apoi în Elveţia.

Dana Ciocârlie în templul de la Lourmarin, în cadrul Festivalului international de pian de la Roque d'Anthéron (Foto: Cristophe Grémiot)

 
Dana Ciocârlie: Festivalul de la Roque d’Anthéron este Mecca pianiştilor