Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Sute de aleşi locali victime ale violenţelor fizice ori verbale

omagiu_adus_primarului_din_signes_jean-mathieu_michel_9_august_2019_ucis_in_timp_ce_incerca_sa_impiedice_descarcarea_ilegala_a_unor_deseuri_din_constructii_in_comuna_sa_din_var.jpg

Omagiu adus primarului din Signes, Jean-Mathieu Michel, 9 august 2019, ucis în timp ce încerca sa împiedice descarcarea ilegala a unor deseuri din constructii în comuna sa din Var.
Omagiu adus primarului din Signes, Jean-Mathieu Michel, 9 august 2019, ucis în timp ce încerca sa împiedice descarcarea ilegala a unor deseuri din constructii în comuna sa din Var.
Image source: 
Gérard Julien/AFP.

În Franţa, mai bine de 350 de primari şi viceprimari au fost agresaţi în 2018. În ultimii ani, cifra a tot crescut. Ei au fost insultaţi, ameninţaţi şi şantajaţi iar unii au fost victimele unor violenţe fizice, arată o statistică a Ministerului de Interne, publicată de Jounal du Dimanche.

 

Cifra exactă arată că în 2018, 361 de primari şi viceprimari au fost victimele violenţelor fizice ori verbale. Comparativ cu 2016, cifra este mai mare cu 14%.

60% dintre ei au fost ameninţaţi iar 40% au fost victimele unor violenţe fizice.

Pentru preşedintele Asociaţiei de Primari din Franţa, François Boiron, aleşii locali sunt în pericol.

Statistica apare la o săptămână după ce primarul unei comune din Var, Jean- Mathieru Michel a murit după ce a fost lovit de o camionetă. El a încercat să îi apostrofeze pe ocupanţii camionetei că au aruncat deşeuri din construcţii la marginea unui drum, ilegal aşadar.

Soferul camionetei a fost reţinut pentru “omor involuntar”.

Primar al localităţii Signes din 1983, Jean-Mathieu Michel, avea 76 de ani.

În ultimele luni, birourile parlamentarilor din partidul prezidenţial, La République en Marche au fost vandalizate după votul dat de aceştia pentru adoptarea tratatului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada. În mare parte distrugerile au fost provocate de fermieri nemulţumiţi de tratat. Agricultorii, crescătorii de animale şi ecologiştii au invocat riscuri sanitare.

Într-un sondaj IFOP comandat de Journal du dimanche, 47% din cele o mie de persoane intervievate, condamnă orice act de vandalism săvârşit împotriva birourilor parlamentare, 44% le înţeleg dar nu le aprobă şi doar 9% le aprobă. Acelaşi sondaj arată că opt din zece intervievaţi (83%) au o părere bună despre primari. În schimb, doar 38% au o părere bună despre aleşi în general.