Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un Brexit fără acord ar putea agrava penuria de medicamente în Europa

tot_mai_multe_medicamente_lipsesc_de_pe_rafturile_farmaciilor_in_europa_din_cauza_unor_dificultati_de_productie_reglementare_ori_de_distributie.jpg

Tot mai multe medicamente lipsesc de pe rafturile farmaciilor în Europa din cauza unor dificultati de productie, reglementare ori de distributie.
Tot mai multe medicamente lipsesc de pe rafturile farmaciilor în Europa din cauza unor dificultati de productie, reglementare ori de distributie.
Sursa imaginii: 
Stephane De Sakutin, AFP

Marea Britanie exportă lunar 45 de milioane de cutii de medicamente către Uniunea Europeană. Iar anual, aproximativ un miliard de cutii traversează Canalul Mânecii în cele două sensuri. Schimburile de produse farmaceutice au reprezentat aproape 12 miliarde de lire sterline (13 miliarde de euro), în 2016, potrivit unui raport al Parlamentului britanic.

Anumite medicamente ar putea să nu primească aprobarea necesară pentru a putea fi importate din Marea Britanie de către diverse state europene. Controalele vamale ar putea perturba nu doar transportorul dar şi tranzitul compuşilor chimici necesari fabricării lor.

"În ciuda unor eforturi depuse de industria farmaceutică, pentru fiecare scenariu în parte, un Brexit fără acord riscă să perturbe aprovizionarea cu medicamente în întreaga Europă", a declarat pentru Reuters Andy Powrie-Smith, şeful federaţiei europene a asociaţiilor farmaceutice.

Agenţia europeană a medicamentului, organismul european de reglementare a sectorului, a estimat că Uniunea Europeană este pregătită şi a pregătit autorizaţiile pentru cvasi-totalitatea celor 400 de medicamente aflate în registrul european.

Mai sunt încă în aşteptare anumite produse ce necesită o licenţă europeană, au explicat responsbailii agenţiei. Si adaugă: există şi medicamente mai puţin esenţiale care ar putea să fie blocate din cauza obstacolelor Brexit.

Această agenţie este singurul organism abilitat să emită emită licenţe pentru ca un medicament să fi pus pe piaţa europeană. Vorbim de tratamentul bolilor curente şi până la cele mai grave: cancer, diabet ori gripă.

Dar, numeroase alte medicamente fac obiectul unor autorizaţii la nível naţional, în fiecare stat comunitar. Aproape 6.000 de produse vor trebui să obţină o nouă licenţă, după Brexit.

În februarie, Olanda estima că 50 de medicamente esenţiale erau ameninţate în cazul unui Brexit fără acord. Între timp, pentru o bună parte situaţia s-a clarificat dar probleme ar putea interveni pentru tratamente destinate unor boli mai puţin critice, dupum s-a exprimat Ministrul Sănătăţii.

Într-un raport publicat în iunie, Comisia Europeană a inclus medicamentele şi dispozitivele medicale într-o listă a sectoarelor pentru care este nevoie de o atenţie particulară.

Numeroase state membre sunt deja confruntate cu o lipsă de medicamente din cauza unor dificultăţi de producţie, de reglementare ori de distribuţie. O anchetă derulată în 21 de state europene a arătat că toate au cunoscut o penurie de produse farmaceutice anul trecut. Vaccinurile au fost menţionate cel mai des.

Marea Britanie va trebui să autorizeze şi ea sute de medicamente, a căror vânzare este permisă în prezent datorită omologării lor la scară europeană. Londra importă lunar aproximativ 37 de milioane de cutii de medicamente din UE, potrivit cifrelor din industrie.

În plus, Marea Britanie ar putea să piardă capacităţile de a supraveghea şi de a efectua teste clinice. Numeroase operaţiuni au fost deja transferate în UE pentru a putea fi testate şi aprobate medicamentele destinate pieţei europene, după Brexit. Iar acest lucru ar putea avea un impact asupra industriei farmaceutice şi ar declanşa probleme de aprovizionare şi o creştere a costurilor de testare şi de producţie.