Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Au început lucrările de decontaminare a străzilor adiacente catedralei Notre Dame

lucratori_instaleaza_bariere_in_fata_catedralei_notre_dame_din_paris_13_august_pentru_indepartarea_prafului_ce_contine_plumb.jpg

Lucratori instaleaza bariere în fata catedralei Notre Dame din Paris, 13 august, pentru îndepartarea prafului ce contine plumb.
Lucratori instaleaza bariere în fata catedralei Notre Dame din Paris, 13 august, pentru îndepartarea prafului ce contine plumb.
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Catedrala a fost afectată, pe 15 aprilie, de un puternic incendiu în care au ars peste 400 de tone de plumb. El se afla în şarpanta şi în acoperişul edificiului. Plumbul s-a topit şi se regăseşte în praful existent chiar şi acum, la patru luni de la producerea incendiului. pe străzile din jurul catedralei. Timp de zece zile, aceste străzi vor fi interzise, treptat, circulaţiei pietonale şi vor fi spălate cu soluţii speciale. Este vorba de o suprafaţă totală de 10.200 mp.  

Două societăţi de igenizare a spaţiilor publice se ocupă de aceste lucrări. Într-o primă fază va fi aspirat tot asfaltul iar apoi vor fi periate străzile cu o soluţie chimică activă. Ulterior, soluţia va fi spălată la presiune înaltă iar apa rezultată va fi aspirată imediat.

Trotuare, şosele, poduri, spaţii verzi...toate vor fi curăţate cu soluţii speciale în funcţie de suprafaţă.

Spre exemplu pe granit şi piatră va fi aplicat un gel ce va fi lăsat să se usuce timp de trei zile iar odată solidificat va fi îndepărtat. Lucrările de decontaminare se vor întinde până pe 23 august.

Suspendate la fínele lui iulie, lucrările şantierului de la Notre Dame ar trebuit reluate de abia în septembrie. Până atunci sunt instalate echipamentele de protecţie ce vor fi utilizate de muncitorii care intervin direct în catedrală ori în exteriorul ei, dat fiind faptul că cea mai mare concentraţie cu plumb aici a fost constatată. Lucrătorii vor trebui să utilizeze duşuri de decontaminare, de fiecare dată când vor ieşi de pe şantier. Aceştia trebuie, până în septembrie, să termine de securizat pereţii catedralei, pentru a se asigura că nu există niciun risc să se prăbuşească. 

Ulterior, va fi stabilită natura lucrărilor ce vor fi demarate: materialele folosite, societăţile care vor efectua propriu-zis construcţia. Rămâne în continuare dificil de spus dacă perioada de cinci ani, avansată de preşedintele Emmanuel Macron pentru reconstrucţia catedralei chiar poate fi luată în calcul ori, dacă şantierul se va întinde pe mult mai mulţi ani.