Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jihadiştii de la Stat Islamic se invită la o nuntă în Kabul: 63 de morţi şi 182 de răniţi

un_atentat_kamikaze_produs_in_timpul_unei_nunti_la_kaboul_s-a_soldat_cu_63_de_morti_si_182_de_raniti_17_august_2019.jpg

Un atentat kamikaze produs în timpul unei nunti, la Kaboul, s-a soldat cu 63 de morti si 182 de raniti, 17 august 2019.
Un atentat kamikaze produs în timpul unei nunti, la Kaboul, s-a soldat cu 63 de morti si 182 de raniti, 17 august 2019.
Image source: 
REUTERS/Mohammad Ismail

Organizaţia jihadistă Stat Islamic a revendicat duminică atentatul sinucigaş din Kabul soldat cu 63 de morţi şi 182 de răniţi, produs sâmbătă la o petrecere de nuntă. Mirii au supravieţuit atacului.

Atacul intervine într-un moment în care talibanii şi Statele Unite negociază un acord de pace care prevede retragerea forţelor americane în schimbul unor garanţii de securitate.

Militanţii grupării teroriste Stat Islamic nu sunt parte a negocierilor ce se derulează de câteva luni. Apăruţi în Afganistan în 2014, ei înaintează de atunci în estul şi în nordul ţării, combătând forţele guvernamentale, cele internaţionale şi talibanii.

Atentatul kamikaze s-a produs într-un cartier al minorităţii şiite, în vestul capitalei afgane. Într-un comunicat, organizaţia extremistă sunnită declară că a vizat «apostaţi».

Talibanii au condamnat acest atentat. Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a estimat, înainte ca atentatul să revendicat duminică de organizaţia Stat Islamic, că talibanii nu pot nega partea lor de responsabilitate în «atacul barbar» şi i-a acuzat că «le furnizează o bază teroriştilor».

Cei doi miri au supravieţuit exploziei puternice, produs în partea de restaurant în care petreceau bărbaţii. Tatăl miresei a declarat că 14 membri ai familiei sale au pierit în atac.

Mirele şi-a pierdut numeroşi amici şi un văr.

În noiembrie, la Kabul, un alt atac produs tot într-o sală în care se celebra o nuntă, s-a soldat cu 40 de morţi.

Deschiderea, la finele anului trecut, a negocierilor între Statele Unite şi talibani nu a avut niciun impact asupra diminuării violenţelor şi a atentatelor cu bombă ce însângerează Afganistanul.

La aceste negocieri nu participă guvernul afgan, talibanii nu îi recunosc legitimitatea iar din acest motiv o parte a populaţiei este îngrijorată.

Circa 14.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în Afganistan iar preşedintele Donald Trump doreşte să reducă prezenţa lor aici, până în 2020 şi să pună punct intervenţiei militare începută în 2001.