Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong : Organizatorii anunţă 1,7 milioane de protestatari

hong_kong_-_protestatari_pot_fi_vazuti_in_victoria_park.jpeg

Hong Kong: Protestatari pot fi vazuti în Victoria Park.
Hong Kong: Protestatari pot fi vazuti în Victoria Park.
Sursa imaginii: 
france24.fr

Numeroşi manifestanţi s-au adunat duminică în Hong Kong. Tot mai mulţi sunt superiaţi de intervenţia în forţă a poliţiei în timp ce unii participanţi devin tot mai radicali. Unii se tem de o divizare a protestatarilor, în două tabere – unii care sunt de acord cu acţiunile violente şi cei care se opun.

O mulţime compactă a putut fi văzută până târziu în noapte în parcul ce se află în inima Hong Kong-ului. Oamenii au dorit să îşi reafirme susţinerea faţă de mobilizarea pro-democratică, una fără precedent în fosta colonie britanică. Potrivit organizatorilor, 1,7 milioane de persoane au protestat duminică, una dintre cele mai puternice mobilizări înregistrate în ultimele săptămâni.

Manifestanţii pro-democraţie au considerat că au acum ocazia de a-şi recăpăta credibilitatea după criticile formulate de cei care contestă mobilizarea. Manifestaţiile au degenerat în ultimele zile între poliţie şi unii radicalişti care, au lansat pietre şi cocktailuri Molotov în timp ce forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

O studentă în vârstă de 20 de ani aminteşte, la microfonul corespondentei RFI la Hong Kong, Aabla Jounaïdi, revendicările protestatarilor: "Retragerea proiectului de lege privind extrădările spre China continentală şi eliberarea protestatarilor reţinuţi până acum. Mai cerem crearea unui organism independent care să investigheze ce anume s-a întâmplat în aceste două luni de manifestaţii. Apoi, dorim un scrutin imediat care să ducă la formarea unui nou guvern care să răspundă nevoilor populaţiei locale. În cele din urmă, avem nevoie ca guvernul să stabilească faptul că populaţia din Hong Kong protestează de două luni paşnic în timp ce responsabilii refuză să răspundă."

O altă tânără critică intervenţia poliţiei: "Nu suntem mulţumiţi de modul în care au intervenit guvernul şi poliţia până acum. Trag cu prea multe gaze lacrimogene. Nu este necesar căci protestăm paşnic. În plus blochează ieşirile iar apoi trag cu gaze lacrimogene. Nu cred că violenţa este răspunsul la ceva. De aceea, înţeleg că tinerii sunt furioşi. "

Despre tineri vorbeşte o altă protestatară. Ea spune că a ieşit în stradă pentru a-i proteja: "De când au început protestele au fost arestaţi foarte mulţi tineri. Dacă manifestanţii primeau un răspuns mai repede, nimic din toate acestea nu se întâmplau. Astfel că am venit în stradă pentru a-i salva pe tineri. Este foarte trist ceea ce se întâmplă şi faptul că tinerii se bat pentru noi toţi. Dar sunt încântată că au ieşit atât de mulţi oameni. Cred că sunt un milion de oameni."

Unii se tem de o divizare a protestatarilor, în două tabere – unii care sunt de acord cu acţiunile violente şi cei care se opun. Analiştii cred că Beijing încearcă să agite oamenii unii contra altora.