
Special Paris
Criză în Hong Kong: Twitter şi Facebook răspund propagandei chineze
facebook_si_twitter_au_luat_masuri_impotriva_propagandei_chineze.jpg

Prin aceste conturi, se căuta în mod deliberat divizarea manifestanţilor, a precizat Twitter.
Iar Facebook a adăugat că în unele mesaje postate pe această reţea, manifestanţii din Hong Kong erau comparaţi cu combatanţii grupării jihadiste Stat Islamic.
Facebook a închis şapte pagini care ar fi avut legătură cu «indivizi asociaţi guvernului de la Beijing » iar Twitter a închis 936 de conturi.
Regiune semi-autonomă situată la sud de China, Hong Kong traversează din iunie cea mai gravă criză politică. Manifestaţii au loc zilnic.
Protestele au degenerat uneori iar confruntări au fost observate între radicalişti şi forţele de ordine în timp ce guvernul central chinez a calificat mişcarea «teroristă».
Duminică, pentru a arăta guvernului central chinez că pot manifesta paşnic, 1,7 milioane de protestatari s-au adunat în parcul central. Nu s-au înregistrat incidente şi nicio persoană nu a fost reţinută de poliţie. Sefa guvernului local, Carrie Lam, a precizat marţi că speră ca absenţa violenţei să însemne o reîntoarcere la normalitate.
Oficial, Beijing a lăsat executivului local şi poliţiei să regleze situaţia. În culise, guvernul central face totul pentru a influenţa opinia publică, după cum afirmă Twitter şi Facebook.
Se încearcă impunerea unei campanii importante de «informare în masă», care este de fapt o dezinformare, susţinută de statul chinez, centrată pe manifestaţia din Hong Kong în special în ceea ce priveşte apelul la schimbările politice, solicitate de săptămâni bune de protestatari, a precizat Twitter.
Twitter aminteşte că este interzis în China continentală, de regimul de la Beijing. La fel ca şi Facebook şi Google unde regimul comunist cenzurează conţinutul difuzat pe internet. În 2010, Google şi-a transferat motorul de căutare de la Beijing la Hong Kong.
China dispune de versiunea sa naţională de Twitter, Weibo, o platformă de microbloguri care revendică peste 300 de milioane de utilizatori activi, anual.
În schimb, Carrie Lam nu a anunţat nicio concesie, astfel că experţii sunt de părere că manifestaţiile vor continua. Protestele vor continua să fie paşnice dar este posibil ca acţiunile poliţiei să fie tot mai dure, se tem aceştia.
În schimb, un angajat britanic al consulatului din Hong Kong a fost arestat în China, unde plecase pentru o întâlnire de afaceri. Familia sa a anunţat că nu mai are vesti de la el de pe data de 8 august. Ministerul britanic al Afacerilor Externe s-a declarat “extrem de preocupat”. Poliţia din Hong Kong a confirmat că a deschis,pe 9 august, o anchetă privind dispariţia britanicului.