Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O carte eveniment în Franţa - “Secolul dictatorilor”

le-siecle-des-dictateurs.jpg

Image source: 
Editura Pierrin / Le Point

“Secolul dictatorilor” se intitulează o carte care urmează să fie difuzată în librăriile din Franţa începînd cu data de 22 august. Sunt analizate, sub direcţia istoricului Olivier Guez, 26 de figuri de dictatori, de la Lenin la Stalin, de la Hitler la Mussolini, de la Mao la Kim Jong-un… Intr-un interviu acordat revistei Le Point, istoricul Olivier Guez lanseză un avertisment şi în legătură cu apariţia unei noi forme de dictatură, cea a reţelelor sociale.

Aş spune că această carte ar putea fi unul din evenimentele editoriale ale toamnei şi ar putea alimenta, printre altele, eventualele dezbateri în contextul în care la sfîrşitul acestui an se împlinesc 3 decenii de la căderea comunismului. Iar secolul al XXI-lea ar trebui să ia aminte la ceea ce s-a întîmplat în secolul al XX-lea pentru a nu permite comiterea aceloraşi erori şi mai ales instalarea unor figuri macrabre la putere.

Cele două războaie mondiale, decolonizarea şi războiul rece au permis proliferarea dictatorilor în secolul trecut, explică istoricul francez în Le Point. Mai ales perioada de după al doilea război mondial, cînd lumea a devenit bipolară, a fost propice pentru apariţia dictatorilor, mai ales în ţările africane care şi-au obţinut independenţa. Era suficient ca un şef de stat să-şi declare fidelitatea faţă de o tabără sau alta, fie faţă de Uniunea Sovietică, fie faţă de Statele Unite ale Americii, şi apoi putea face ce doreşte. Cele două mari puteri închideau ochii la practicile interne ale respectivilor dictatori.

Olivier Guez ne propune o analiză fascinantă a dictatorilor încercînd să pună în evidenţă ceea ce au ei în comun. Iar unele concluzii sunt tulburătoare, de exemplu aceea că majoritatea dictatorilor au fost, înainte de a se infiltra în sfera puterii, nişte marginali, iar mulţi au avut probleme de familie, raporturi complicate sau dificile în zona paternă.

Olivier Guez mai explică pentru marele public că termeni precum “dictator” sau “dictatură” sunt folosiţi astăzi cu prea mare uşurinţă şi în contexte care nu au nimic de-a face cu ceea ce înseamnă în mod real respectivele concepte. Cînd “vestele galbene” din Franţa spun, de exemplu, că Emmanuel Macron ar avea “tendinţe” dictatoriale, ele ar trebui obligate să citească ceva mai mult despre Stalin sau Mao, ba chiar şi despre dictatori mai puţin cunoscuţi precum Tito sau Moboutu. Să nu ne grăbim să-l calificăm pe Viktor Orban drept dictator, mai spunea Olivier Guez în cadrul unei emisiuni pe postul de radio France Inter. Liderul de la Budapesta nu are sînge pe mîini şi nici nu a organizat deportarea opozanţilor săi. Să nu confudăm nici populismul cu autoritarismul, Matteo Salvini în Italia nu trebuie pus pe acelaşi plan cu Recep Tayyip Erdogan…

Istoricul francez mai încearcă să demonteze unele clişee, de exemplu ideea că “Stalin ar fi denaturat proiectul lui Lenin”. Nu-i adevărat, spune Olivier Guez, Lenin era un ideolog fanatic şi Stalin prototipul conducătorului totalitar, ambii au comis gigantice masacre umane dar şi economice precum şi împotriva mediului înconjurător.

Interesant mi se pare şi ce spune istoricul francez, în revista Le Point, despre Putin: “Rusia de astăzi nu este o democraţie în sensul occidental al termenului, dar nu are nimic de-a face cu ceea ce a fost dictatura sovietică. La fel şi în cazul chinezilor, ei apreciază faptul că astăzi pot călători şi consuma după un secol de războaie, foamete şi revoluţii”.

Olvier Guez îşi exprimă însă neliniştea în legătură cu un nou imperiu care s-a format pe planetă datorită Internetului. Citez din afirmaţiile sale: “Mark Zuckenberg, patronul reţelei Facebook, ştie mai multe despre două miliarde de indivizi decît ştia Stalin despre sovietici. Si ne putem întreba dacă reţelele de socializare nu au facilitat Brexit-ul şi venirea la putere a lui Trump şi Salvini”.

Vom reveni la această carte necesară şi plină de semnale de alarmă, cum ar fi acesta, citez din nou: “De ce trebuie să ne supunem valorilor promovate de Zuckenberg? Pe Facebook este interzis să arăţi un sîn gol, dar poţi avea acces la imagini video realizate de jihadişti”.