Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Olandezii vor să spună «goodbye, Britain» pe o plajă, cu bucate europene

breunion_boys_in_clipul_britain_come_back.baietii_canta_nu_pot_sa_cred_ca_acesta_este_sfarsitul._britain_come_back_nu_e_prea_tarziu_sa_te_razgandesti.

Breunion Boys în clipul 'Britain Come Back'.Băieţii cântă “Nu pot să cred că acesta este sfârşitul… Britain come back, nu e prea târziu să te răzgândeşti”.
Breunion Boys în clipul 'Britain Come Back'.Băieţii cântă “Nu pot să cred că acesta este sfârşitul… Britain come back, nu e prea târziu să te răzgândeşti”.
Image source: 
Breunion Boys în Britain Come Back - imagine din clip

Ideea aparţine unui olandez care a creat un “eveniment” pe reţelele de socializare iar mii de personae s-au arătat deja interesate să spună la revedere Angliei chiar pe data prevăzută să aibă loc Brexit.

Pagina de Facebook ce anunţă acest eveniment a fost creată doar de câteva zile. Europenii sunt invitaţi să vină pe o plajă aflată în vestul Olandei, la Wijk aan Zee, pe 31 octobrie, data prevăzută pentru divorţul dintre Londra şi Bruxelles.

În program: «ne luăm la revedere de la Marea Britanie cu chipsuri olandeze, cu vin francez şi cu bere germană aşezaţi pe şezlonguri».

Eventual vom primi vasele europene, spune, cu umor, olandezul aflat la originea evenimentului, Ron Toekook.

La doar câteva ore de la crearea evenimentului pe Facebook, 7.000 de internauţi au confirmat participarea iar 52.000 s-au declarat interesaţi să marcheze acest eveniment istoric: despărţirea Marii Britanii de Uniunea Europeană.

"Cred că va fi un ’adio’  foarte drăguţ către amicul nostru drag ce se lansează într-o aventură interesantă dar nu prea inteligentă", a declarat Ron Toekook agenţiei de presă olandeze ANP.

Si a adăugat: "Cultura britanică este importantă pentru olandezi astfel că este normal să organizăm o petrecere amuzantă cu ocazia ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Acesta se gândeşte să invite muzicanţi care să cânte binecunoscutul We'll meet again -  un cântec britanic despre al Doilea Război Mondial ce vorbeşte despre un loc nedeterminat, cu soare, cu un cer albastru ..unde ne vom reîntâlni. Cântecul, a fost utilizat şi de Stanley Kubrick pentru scena finală a apocalipsei nucleare din filmul Doctor Strangelove, din 1964. Pink Floyd s-a referit la acest cântec în albumul The Wall. Putem auzi We'll Meet Again la începutul versiunii live a acestui album, The Wall Live 1980-81 (2000).

Revenind la Brexit, umorul olandez s-a făcut remarcat în 2018 prin trupa Breunion Boys şi single-ul lor intitulat Britain Come Back.

Comparând plecarea britanicilor din UE cu o despărţire amoroasă, cei cinci cântăreţi cer Londrei să revină la decizia ei spunând “nu pot să cred că acesta este sfârşitul… Britain come back, nu e prea târziu să te răzgândeşti”.

Marea Britanie este un partener economic cheie pentru Olanda care a fost nevoită să ia o serie de măsuri înainte ca Brexit să devină realitate.