Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analişti despre G7 Biarritz: Există riscul ca Donald Trump să fie din nou «elefantul din magazinul de porţelan»

presedintele_francez_emmanuel_macron_si_omologul_sau_american_donald_trump_cu_ocazia_summitului_g20_din_buenos_aires_30_noiembrie_2018.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau american, Donald Trump cu ocazia summitului G20 din Buenos Aires, 30 noiembrie 2018.
Presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau american, Donald Trump cu ocazia summitului G20 din Buenos Aires, 30 noiembrie 2018.
Image source: 
Ludovic Marin, AFP

Subiectele de disensiune se tot multiplică între liderul de la Casa Albă şi restul statelor bogate ale planetei astfel că analiştii se aşteaptă să se lase cu scântei în acest week-end la Biarritz unde va avea loc summitul G7.

 

Sefii din cele 7 state cele mai industrializate – Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie erau obişnuiţi cu întâlniri anuale calme, între amici, în cadrul «clubului democraţiilor», după cum au supranumit acest G7, în special după ce Rusia lui Vladimir Putin nu a mai fost invitată.

Dar, asta era înainte de Donald Trump şi de interpretarea sa complet personală a relaţiilor internaţionale, comentează France Presse.

După un constant dezacord în 2017, în Italia, în privinţa schimbărilor de climă,  G7 derulat în Québec anul trecut a fost scena unor derapaje inedite.

Preşedintele Statelor Unite a dat peste cap milimetrica scenografie şi a refuzat să semneze declaraţia comună finală.

Atunci, liderul de la Casa Albă se supărase pe premierul canadian, Justin Trudeau care, într-o conferinţă de presă s-a plâns de taxele vamale impuse de Statele Unite, la fel de bine şi Uniunii Europene, pentru aluminiu şi oţel.

Donald Trump a catalogat «ofensatoare»  declaraţiile premierului şi a plecat de la întâlnire ameninţând cu noi represalii. Din Air Force One a postat pe Twitter că a cerut retragerea semnăturii sale din comunicatul final.

Pe coasta atlantică franceză, există riscul ca Donald Trump să fie din nou «elefantul din magazinul de porţelan», atenţionează  Robert Guttman, de la Johns Hopkins University. Si explică: "Donald Trump nu vine în calitate de şef de stat ci ca om politic ce se luptă să fie reales» în noiembrie 2020. Iar sloganul său "America First" riscă să nu rezoneze cu tema aleasă de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru acest G7 : lupta împotriva inegalităţilor din lume.

Se va vorbi şi despre problemele climatice dar la acest capitol restul statelor membre deja ştiu că un perete îi separă de miliardarul republican.      

De altfel, diplomaţii francezi insistă ca la Biarritz unele dezbateri să fie informale, abandonându-se ambiţia unui comunicat final exhaustiv. Dar chiar şi aşa, subiectele care ar putea provoca scântei sunt numeroase.

Fără să mai aştepte să ajungă în staţiunea franceză, liderul de la Casa Albă a ţinut să anunţe că este favorabil unui retur la formula G8, cu reintegrarea Rusiei. Moscova a fost îndepărtată din grup în 2014 , după anexarea Crimeei. “Ar fi mai bine să avem şi Rusia”, a pledat preşedintele Statelor Unite.

Numeroase diferende opun gazda acestui summit, Emmanuel Macron de locatarul de la Casa Albă.

Donald Trump a denunţat la finele lui iulie “stupiditatea lui Macron” referindu-se la taxa franceză impusă giganţilor internetului şi a ameninţat că va taxa vinul francez. Liderul de la Palatul Elysée speră să demineze acest conflict. La fel de bine doreşte să vadă că preşedintele Donald Trump este dispus să facă un mic gest, călduros, în privinţa Iranului.

Dacă Donald Trump chiar doreşte un nou acord cu Teheran aşa cum afirmă, presiunea nu este suficientă, este de părere un diplomat francez citat de France Presse. Este nevoie ca Statele Unite să ofere o marjă de manevră şi să ofere ceva iranienilor în schimbul negocierilor.

Franţa a pledat pentru ca administraţia americană să ofere anumite derogări ce ar permite Teheranului să poată exporta puţin din petrolul său.

Dar chiar şi aici, negocierile franceze par să fi eşuat din cauza unui tweet ucigător: «nimeni nu vorbeşte pentru Statele Unite cu excepţia Statelor Unite» a atenţionat preşedintele Donald Trump acuzându-l pe omologul francez că perturbă mesajul american adresat Iranului.

Preşedintele Trump ar trebui să aibe măcar un aliat la masa de la Biarritz, în persoana noului premier britanic, Boris Johnson, care are nevoie de susţinerea americană în perspectiva unui Brexit fără acord.

Restul, sunt toţi obligaţi să coabiteze cu Donald Trump, dacă vor să încerce să facă front comum împotriva Rusiei şi a Chinei în competiţia strategică dintre puteri.

Uniunea Europeană nu a reuşit să devină o superputere şi va trebui să se spijine, încă, pe Statele Unite, este de părere James Roberts, de la fundaţia conservatoare Heritage. Si adaugă: “Europenii nu iubesc stilul preşedintelui Trump dar nu pot schimba faptele pentru că nu iubesc mesagerul».

Imprevizibilul preşedinte nu va putea fi evitat – în 2020 Donald Trump va fi cel care va găzdui G7 . Sau poate G8.