Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul indian Narendra Modi invitat la reuniunea G7 de la Biarritz

2017-06-03t103644z_1620647903_rc1650d9cb80_rtrmadp_3_france-india-modi-macron_0.jpg

Emmanuel Macron şi Narendra Modi în cursul unei precedente întîlniri
Emmanuel Macron şi Narendra Modi în cursul unei precedente întîlniri
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl primeşte joi 22 august pe primul ministru indian Narendra Modi. Acesta din urmă este invitat să participe şi la două sesiuni de discuţii în contextul reuniunii grupului G7 care se derulează la Biarritz week-end-ul acesta.

Încearcă oare Emmanuel Macron să includă India în grupul G7 de unde a fost exclusă în 2014 Rusia, cînd acest club al marilor puteri devenise G8? Comentatorii avizaţi spun că şeful statului francez nu este mulţumit de formatul G7, considerîndu-l prea restrîns pentru a fi efectiv eficient. Se pot lua decizii importante astăzi pe planetă fără participarea Chinei, a Rusiei şi a Indiei?

Reamintesc configuraţia clasică a grupului: Statele Unite, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia. Impreună, aceste ţări reprezintă două treimi din bogăţia mondială. Ele mai au în comum şi un anume ataşament faţă de democraţie, chiar dacă Japonia reprezintă un caz mai special. India, ca o mare democraţie, în ciuda particularităţor sale ţinînd de tradiţia castelor, şi-ar avea deci locul în acest cerc restrîns.

In prezent preşedintele francez a adoptat un fel de rol de mediator diplomatic internaţional, foarte activ. In perspectiva reuniunii de la Biarritz el s-a văzut, luni 19 august, cu preşedintele rus Vladimir Putin. In octombrie va pleca în China pentru a discuta cu omologul său chinez Xi Jinping. Pentru Emmanuel Macron este esenţial ca India şi China să rămînă active în cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climaterice şi să să-şi asume angajamentele legate de reducerea poluării.

Dacă Vladimir Putin a fost primit în cadrul excepţional de la Fort de Brégançon, pe Coasta de Azur, Nadrendra Modi este primit pentru discuţii şi un dineu la castelul de la Chantilly, din nordul Parisului. Pe agenda convorbirilor figurează, printre altele, şi problema Caşmirului, teritoriu căruia Narendra Modi i-a retras autonomia, ceea ce a amplificat tensiunile dintre India şi Pakistan. Probabil că Emmanuel Macron îşi va propune serviciile de mediere, cum de altfel a făcut-o şi preşedintele american Donald Trump. Acesta din urmă a evocat “situaţia explozivă” din Caşmir unde comunitatea musulmană şi cea hindusă trăiesc într-o rivalitate care se agravează.