Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boris Johnson la Berlin şi la Paris în perspectiva unui Brexit fără acord

boris_johnson_afp_000_1j15ly.jpeg

Boris Johnson la Londra pe 19 august 2019
Boris Johnson la Londra pe 19 august 2019
Image source: 
Niklas Halle'n, AFP

Primul ministru britanic Boris Johnson este aşteptat joi 22 august la Paris pentru discuţii cu Emmanuel Macron după ce miercuri s-a întreţinut la Berlin cu Angela Merkel. Cotidianul Le Monde consideră că premierul britanic îi pregăteşte atît pe europeni cît şi pe britanici pentru un “no deal”, o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fără nici un acord, pe 31 octombrie.

Potrivit cotidianului Le Monde, Boris Johnson difuzează aproape zilnic cîte un mesaj pe Twitter pentru a reaminti că nu şi-a modificat strategia şi că ieşirea din Uniune va avea loc pe 31 octombrie, chiar dacă Bruxelles-ul îi refuză propunerile. O sută de milioane de lire sterline sunt deblocate de guvernul de la Londra pentru a-i informa, de altfel, pe britanici în legătură cu ceea ce înseamnă acest “no deal”. La Berlin, cancelara germană Angela Merkel l-a avertizat pe premierul britanic că îşi asumă mari riscuri mizînd pe Brexit-ul fără acord, mai ales într-un context internaţional tensionat şi pe un fond de slabă creştere economică în Europa.

Potrivit presei franceze, Angela Merkel ar fi totuşi mai maleabilă decît Emmanuel Macron în privinţa condiţiilor în care ar trebui să se producă Brexit-ul. Preşedintele francez reprezintă “linia dură” la acest capitol, el vrea să vadă cît mai repede tăiat cordonul ombilicat dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pentru ca aceasta să se poată reconstrui în linişte. Boris Johnson a anunţat că de pe data de întîi septembrie diplomaţii britanici nu vor mai participa la reuniunile europene de la Bruxelles, din punctul său de vedere reprezentanţii Londrei au lucruri mai urgente de făcut, trebuie să se consacre ieşirii din Uniune.

În schimb liderul conservator britanic se va afla week-end-ul acesta la Biarritz pentru un “botez al focului” în cadrul grupului G7. El are un aliat puternic în sînul acestui grup, mai precis pe Donald Trump, care a promis Marii Britanii ajutorul Americii şi un viitor strălucit după ieşirea din Uniune. De altfel Boris Johnson îl imită pe Trump în ce priveşte stilul mediatic, şi el promite că după consumarea divorţului Marea Britanie va fi locul unde se va trăi cel mai bine pe pămînt. De reamintit în acest context un aforism francez: promisiunile nu-i angajează niciodată pe cei ce le fac ci pe cei care, naivi, cred în ele.