Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China oferă un milion de tone de alimente Coreei de Nord

Presedintii Kim Jong Un si Xi Jinping cu ocazia unei vizite a liderului chinez în Coreea de Nord în iunie 2019.

Coreea de Nord a acceptat ajutorul alimentar oferit de China, susţine cotidianul japonez Asahi Shimbun.

Asistenţa umanitară ajunge într-un moment în care 40% din populaţia nord-coreeană este confruntată cu o gravă penurie alimentară, potrivit Programului alimentar mondial al ONU.

Dar această mână întinsă de China aliatului nord-coreean nu este lipsită de intenţii politice.

Ajutorul a fost convenit în iunie, atunci când, aflat într-o vizită la Phenian, preşedintele chinez Xi Jinping promitea liderului nord-coreean asistenţă alimentară.

În total, un milion de tone de alimente dintre care 800.000 de tone de orez vor fi trimise de Beijing prin intermediul vapoarelor.  

Este o cantitate importantă. Ea reprezintă 20% din producţia agrícolă anuală a Coreei de Nord, evaluată la 4,9 milioane de tone de către Programul alimentar mondial al ONU.

Beijing încearcă să trimită însă şi milioane de turişti aliatului nord-coreean.

Turismul nu este lovit de sancţiunile ONU ce vizează Phenianul, pe fondul programului nuclear pe care îl conduce. Importul de hrană este şi el exceptat sancţiunilor.

China continuă să excercite o influenţă economică majoră în Coreea de Nord. Ea se impune mai mult ca niciodată ca un partener indispensabil pentru regimul nord-coreean. În timp ce Phenian este tratat în continuare cu prudenţă de multe naţiuni, în ciuda eforturilor depuse de Kim Jong Un.

Liderul nord-coreean refuză, de luni de zile, 50.000 de tone de orez oferit de Seoul.