Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boris Johnson către Emmanuel Macron: «Cu sau fără acord, pe 31 octombrie ieşim din UE»

presedintele_emmanuel_macron_alaturi_de_premierul_marii_britanii_boris_johnson_la_palatul_elysee_22_august_2019.jpeg

Presedintele Emmanuel Macron alaturi de premierul Marii Britanii, Boris Johnson la Palatul Elysée, 22 august 2019.
Presedintele Emmanuel Macron alaturi de premierul Marii Britanii, Boris Johnson la Palatul Elysée, 22 august 2019.
Image source: 
france24.com

Emmanuel Macron către Boris Johnson: «Viitorul Marii Britanii nu poate fi decât în Europa».

După o întâlnire cu cancelara Germaniei, Angela Merkel a venit rândul preşedintelui Franţei să îl primească, la Palatul Elysée, pe premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Din curtea Palatului Elysée, premierul britanic susţine că doreşte un acord pentru Brexit. Este primul turneu în străinătate pe care îl efectuează de când a preluat puterea, la finele lui iulie.

"Cred că putem avea un acord şi încă unul bun", a insistat Boris Johnson spunând că a fost încurajat şi prin discuţiile avute la Berlin cu Angela Merkel. "Stiu că putem găsi calea pentru a derula mai departe colaborarea noastră. Dar, este vital ca atunci când există un referendum să acţionezi după cum s-au exprimat votanţii. Si de aceea trebuie să ieşim din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, fie că există un acord fie că nu există."

De partea sa, preşedintele Emmanuel Macron s-a arătat mai prudent şi s-a declarat «încrezător» că o soluţie poate fi găsită «în următoarele 30 de zile», între Londra şi cele 27 de state membre ale UE: "Avem nevoie să avem o vizibilitate în 30 de zile. Nimeni nu va aştepta până pe 31 octombrie fără să încercăm să găsim o soluţie. Trebuie să încercăm să avem o lună utilă, una în care Michel Barnier va mobiliza echipa sa de negociatori precum şi negociatorii britanici pentru a putea fie găsită acea balanţă necesară pentru a nu destabiliza acordul de retragere. Dar voi fi foarte clar: în luna care vine nu va fi găsit un nou acord de retragere. Dacă există lucruri în acordul de bază negociat de Michel Barnier ce pot fi adaptate trebuie să o facem în lunile ce vin dar să rămână conforme cu două obiective: stabilitatea în Irlanda şi integritatea pieţei unice. Dacă nu, înseamnă că problema este mult mai profundă, că este o problemă politică britanică iar din acel moment nu mai este o chestiune de negociere ci este o alegere politică pe care premierul Johnson va trebui să o tranşeze şi nu ne revine nouă să o facem."

Si cancelara germană Angela Merkel a considerat, după întâlnirea cu premierul Boris Johnson că ar fi posibil un acord în următoarea lună iar astfel evitat un Brexit dur care, în acest moment, sperie lumea de afaceri şi nu numai, de o parte şi de alta a Canalului Mânecii.

“Să realizăm Brexit-ul de o manieră inteligentă şi pragmatică, în interesul celor două părţi », îşi doreşte Boris Johnson şi a cerut o intensificare a parteneriatelor economice amintind că “autobuze de producţie franceză circulă pe străzile londoneze iar TGV-urile franceze circulă pe şinele construite de British Steel".

Maratonul diplomatic al lui Boris Johnson se va încheia la Biarritz, va fi prima participare la un G7 pentru acesta şi prima întâlnire cu preşedintele american, Donald Trump.