Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inegalităţile de pe planetă: subiect major la summit-ul G7 de la Biarritz

gettyimages-86362856_0.jpg

Image source: 
Getty images/Alex Wichman

Una dintre temele majore care ar urma să fie dezbătută la summit-ul G7 de la Biarritz vizează adîncirea inegalităţilor pe planetă. Preşedintele francez Emmanuel Macron, gazda reuniunii în contextul în care Franţa asigură preşedinţia grupului, are şi propuneri de făcut pentru atenuarea inegalităţilor într-o lume în care globalizarea i-a favorizat pe cei bogaţi.

Potrivit Băncii Mondiale, între 1988 şi 2008 veniturile celor foarte bogaţi, care reprezintă unu la sută din populaţie, au crescut cu 70 la sută. În prezent, pe planetă, 26 de persoane posedă tot atît cît 3 800 000 de persoane. De notat de asemenea că jumătate din numărul celor ultra-bogaţi trăiesc în Statele Unite.

Criza izbucnită 2008, care a pornit, trebuie precizat, tot din Statele Unite, a afectat în primul rînd clasele mijlocii în ţările dezvoltate. OCDE-ul, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare economică îşi exprimă neliniştea în urma acestei constatări întrucît clasele mijlocii sunt "motorul creşterii economice" precum şi unul din "pilonii stabilităţii sociale". OCDE-ul consideră deci că trebuie făcut ceva în favoarea claselor mijlocii. Soluţia ideală ar fi ca ele să plătească impozite mai mici, şi să fie taxat marele capital în vederea alimentării bugetelor publice.

Aceasta este şi părerea lui Emmanuel Macron care constată că unele mari grupuri internaţionale au un statut special, beneficiază de un fel de paradis fiscal permanent. Toate aceste piste în vederea reducerii inegalităţilor sunt analizate de miniştrii de finanţe din cele şapte ţări membre ale grupului. Acest summit de la Biarritz ar putea fi un mare succes pentru Emmanuel Macron dacă în final participanţii ar semna un acord privind taxarea unor intreprinderi precum Google, Microsoft, Apple…

Iar acest tip de reuniune, contestat vehement de altermondialişti, ar cîştiga în credibilitate. Revenind la globalizare: ea a adîncit inegalităţile, este adevărat, dar a redus pe planetă numărul de persoane aflate în situaţie de extremă sărăcie. Doar 10,7 la sută din populaţia mondială mai poate fi plasată în această categorie care trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi, faţă de 42,2 la sută în urmă cu 30 de ani.