Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron îl acuză pe Bolsonaro că a minţit şi blochează semnarea Mercosur

franta_se_opune_acordului_ue_-_mercosur_din_cauza_presedintelui_brazilian_Jair_Bolsonaro_pe_care_il_acuza_ca_nu_isi_respecta_angajamentele_de_mediu.jpg

Franta se opune acordului UE - Mercosur din cauza presedintelui brazilian, Jair Bolsonaro pe care îl acuza ca nu isi respecta angajamentele de mediu.
Franta se opune acordului UE - Mercosur din cauza presedintelui brazilian, Jair Bolsonaro pe care îl acuza ca nu isi respecta angajamentele de mediu.
Image source: 
AFP Photos/POOL/Jacques Witt

Preşedintele Emmanuel Macron estimează că omologul său brazilian Jair Bolsonaro a minţit în privinţa angajamentelor pentru protejarea mediului iar din acest motiv Franţa se opune acordului de liber-schimb UE - Mercosur. O sursă din Elysée a precizat pentru France Presse că  «preşedintele Emmanuel Macron nu poate decât să constate că preşedintele brazilian a minţit în cadrul summitului de la Osaka » atunci când şi-a asumat mai multe angajamente de mediu.

Incendiile care se propagă rapid în pădurea amazoniană au devenit un subiect de dispută diplomatică, major, cu multiple repercursiuni internaţionale.

Apelurile de salvare a «plămânului planetar» s-au tot multiplicat.

Emmanuel Macron a vorbit joi într-un tweet de «o criză internaţională» şi a precizat că va aborda «această urgenţă» în cadrul G7 din Biarritz, ce are loc în week-end.

Cancelara germană Angela Merkel şi premierul canadian Justin Trudeau, membri ai G7, consideră că este nevoie ca subiectul să fie analizat la Biarritz.

Preşedintele brazilian l-a acuzat pe omologul francez că doreşte să obţină câştiguri politice personale de pe urma situaţiei.

Acordul de liber-schimb între UE şi Mercosur – Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay, semnat la finele lui iunie, după 20 de ani de discuţii, este foarte criticat, în special de sectorul agricol şi de ecologişti.

Pentru a valida acordul, Franţa ceruse Braziliei să se angajeze că protejează mediul, angajamentele fiind discutate în cadrul summitului din Osaka, în cadrul G20.  

Aproximativ 300 de persoane au protestat în faţa ambasadei Braziliei din Londra cerând salvarea pădurii amazoniene răvăşite de incendii. Manifestaţii au fost prevăzute în mai multe puncte de pe glob cerându-se «salvarea plămânului verde al planetei». Premierul britanic, Boris Johnson s-a declarat şi el foarte preocupat de incendii.