Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


75 de ani la Eliberarea Parisului – un nou muzeu îşi deschide porţile

diapo_musee_paris_1.jpeg

Sursa imaginii: 
France 24

În contextul împlinirii a 75 de ani de la eliberarea Parisului de sub ocupaţia nazistă, capitala Franţei s-a dotat cu un nou muzeu. Numele său cumplet este: "Muzeul eliberării Parisului – muzeul generalului Leclerc – muzeul Jean Moulin".

Eliberarea Parisului, în august 1944, a fost posibilă ca urmare a debarcării aliaţilor în Normandia, pe 6 iunie în acelaşi an. Forţe franceze aflate la acea oră sub autoritatea generalului de Gaulle au participat la operaţiuni iar onoarea de a intra primul în Paris în fruntea unei coloane de blindate i-a revenit generalului Leclerc. Eliberarea Parisului, pe 25 august 1944, a fost însă posibilă şi datorită mişcării de rezistenţă, iar Jean Moulin, este o figură emblematică a ei. Jean Moulin, înalt funcţionar de stat înainte de ocupaţia nazistă, a fost omul care a unificat Rezistenţa franceză. Identificat de Gestapo, arestat în 1943 şi torturat, el a murit în timp ce era dus în Germania, pe 8 iulie 1943.

Iată de ce autorităţile franceze au ţinut ca Muzeul eliberării Parisului să le aducă un omagiu special, chiar prin denumirea sa, celor două figuri istorice, generalul Leclerc şi şeful Rezistenţei interne, Jean Moulin.

Muzeul este găzduit de un edificiu numit Pavilioanele Ledoux construite în 1787, situate în Piaţa Denfert-Rochereau din arondismentul 14. Alegerea acestui loc are şi ea o încărcătură simbolică întrucît din această clădire au fost date ordinele pentru lansarea insurecţiei din 20 august în vederea eliberării Parisului. La acea oră s-a ilustrat un alt militar, colonelul Rol-Tanguy, şef al Forţelor franceze din interior din regiunea pariziană. Diverse exponate amintesc, într-un subsol situat la 20 de metri sub muzeu, de acele momente, cum ar fi un standard telefonic şi biroul colonelului.

In total cam 300 de obiecte şi documente originale pot fi văzute în acest muzeu, conceput şi ca un parcurs pedagogic beneficiind de tehnologie numerică. Hărţi interactive şi filme de arhivă sunt deasemenea disponibile. Lucrările la realizarea acestui nou muzeu au durat patru ani iar costul operaţiunii este de 20 de milioane de euro. Iniţiativa i-a aparţinut doamnei Anne Hidalgo, primarul socialist al Parisului. Un muzeu al Eliberării Parisului exista deja, lîngă gara Montparnasse, dar mai mult cu numele pentru că era puţin vizitat. Noua sa concepţie şi plasarea sa într-un spaţiu cu mai multe repere turistice s-ar putea să-i aducă mai multă notorietate (tot în Piaţa Denfert-Rochereau se află şi Muzeul catacombelor pariziene).