Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biarritz: deschiderea summit-ului G7 sub semnul dezastrului din bazinul Amazonului

macron-trump-lunch.jpeg

 Dejun Donald Trump -  Emmanuel Macron, la Hôtel du Palais la Biarritz, 24 august 2019, în prima zi a summit-ului anual G7.
Dejun Donald Trump - Emmanuel Macron, la Hôtel du Palais la Biarritz, 24 august 2019, în prima zi a summit-ului anual G7.
Image source: 
Nicholas Kamm, AFP

Oraşul Biarritz, de pe coasta Atlanticului, din Tara bascilor franceză, găzduieşte un summit al grupului G7 pus sub semnul mai multor urgenţe internaţionale cum ar fi inegalităţile de pe planetă şi incendiile catastrofale din regiunea Amazonului din Brazilia. Sîmbătă 24 august reuniunea a început cu un dineu pus sub semnul cordialităţii, dar duminică 25 august cei şapte lideri vor intra în miezul dezbaterilor, la care sunt invitaţi şi alţi şefi de stat. Preşedintele francez Emmanuel Macron a considerat că formatul G7 trebuie extins în special spre ţările africane.

"Doresc ca acest summit să fie util". Este o declaraţie făcută sîmbătă 24 august la ora prînzului de către şeful statului francez care a simţit nevoia să li se adreseze direct francezilor prin intermediul televiziunii. El a promis de altfel că va reveni pentru a-i ţine la curent pe compatrioţii săi în legătură cu desfăşurarea discuţiilor, iar luni va face un bilanţ al întîlnirii.

Sîmbătă programul zilei a fost modificat întrucît preşedintele american Donald Trump a sosit la Biarritz mai repede decît fusese prevăzut. Ceea ce a permis organizarea unui dejun în "tête à tête" între Donald Trump şi Emmanuel Macron, două ore utilizate pentru aplanarea unora dintre divergenţele existente între Paris şi Washington. "Mai multe lucruri bune se anunţă pentru ţările noastre", este un mesaj transmis de Donald Trump prin Twitter, care s-a arătat la sosirea sa în Franţa mai puţin agresiv decît la plecarea sa de la Washington. În momentul plecării el a avertizat că vinurile franceze vor fi taxate la un nivel fără precedent în Statele Unite dacă Franţa va taxa marile companii americane cum ar fi Google, Apple, Facebook, Microsoft, Amazon.      

După dineul de sîmbătă seară, desfăşurat într-o ambianţă decontractată pe o frumoasă terasă dominată de impresionantul far al oraşului, astăzi o parte din discuţii au loc la Centrul de Congrese din Biarritz, într-un cadru lărgit. Sunt prezenţi liderii din India, Australia, Chile, precum şi din cinci ţări africane: Egipt, Africa de sud, Senegal, Burkina Fasso şi Rwanda.

"Africa este vecinul nostru cel mai apropiat şi toate probleme acestui continent se reverberează şi în Europa" a spus Emmanuel Macron pentru a justifica invitaţia făcută celor cinci ţări africane. Pe agenda discuţiilor figurează însă şi problema războiului comercial dintre Statele Unite şi China, dosarul nuclear iranian, şi, bineînţeles, chestiunile legate de schimbările climaterice. Incendiile catastrofale din zona Amazonului, plămîn al planetei aflat în prezent în pericol, ar trebui să-i motiveze pe participanţii la acest G7 lărgit să găsească punţi de comunicare şi consensul necesar pentru a salva o planetă care suferă şi de alte multe boli, mai toate grave sau foarte grave.