Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biarritz, centrul diplomaţiei mondiale pentru trei zile

biarritz.jpg

Sursa imaginii: 
AFP Photos/Iroz Gaizka

Pe fond de haos mondial, preşedintele Emmanuel Macron încearcă la summit-ul G7 de la Biarritz să mobilizeze liderii principalelor mari puteri industriale în jurul unei agende a urgenţelor şi a ideii de responsabilitate. Sîmbătă seară discuţiile au început sub auspicii bune, relatează mediile de informare, care mai precizează că dineul celor 7 a durat trei ore. Ceea ce nu înseamnă că acest tip de summit nu este şi puternic contestat.

Un cadru excepţional şi o gastronomie dintre cele mai selecte sunt fără îndoială de natură să influenţeze pozitiv starea de spirit a mai marilor acestei lumi, să-i facă mai deschişi, mai concilianţi şi poate mai responsabili. Deşi nu acestea sunt elementele decisive pentru ca un summit să devină o reuşită.

Cadrul de la Biarritz este, în orice caz, sublim, oraşul fiind o staţiune balneară celebră în toată Europa şi în toată lumea. Toate capetele încoronate, toată aristocraţia, precum şi elitele culturale şi artistice ale Europei au trecut pe la Biarritz începînd cam de pe la anul 1800, cînd s-a răspîndit moda "băilor de mare".

Sefii de stat şi de guvern invitaţi la summit sunt găzduiţi într-un edificiu încărcat şi el de istorie, l’Hôtel du Palais, fostă rezidenţă imperială a lui Napoleon al trelea şi a soţiei sale Eugénie. Construit în 1855, acest palat a devenit ulterior hotel de cinci stele şi cazinou, iar recent a fost restaurat şi i s-a conferit statutul de Palace.

Chiar dacă în prezent turismul şi comerţul au de suferit timp de cîteva zile la Biarritz, date fiind măsurile de securitate excepţionale şi restricţiile de circulaţie în unele sectoare, publicitatea mondială care i se face acestui oraş precum şi întregii regiuni va avea efecte mai mult decît pozitive.

Numele oraşului este pronunţat de zeci de mii de ori în aceste zile iar mediile de informare internaţionale difuzează abundent imagini de la Biarritz şi din partea franceză a Tării bascilor.

De altfel preşedintele Emmanuel Macron a ţinut să precizeze acest lucru: vom discuta despre problemele grave ale lumii dar le vom arăta invitaţilor şi ce înseamnă patrimoniul cultural francez, gastronomia franceză, vinurile franceze, arta de a servi masa şi priceperea noastră în ce priveşte primirea de oaspeţi.

Astăzi, soţiile liderilor invitaţi la summit au în program o vizită la Espelette, unul dintre cele mai pitoreşti sate din Tara bascilor franceză.

Să mai notăm că mesele şi meniurile pregătite în aceste zile sunt opera unor maeştri bucătari francezi la fel de celebri în lumea gastronomiei precum liderii participanţi la summit în sfera geopolitică.