Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biarritz G7: succes diplomatic francez dar sunt aşteptate rezultatele concrete

2019-08-26t100958z_477444216_rc19a809c030_rtrmadp_3_g7-summit-climatechange_0.jpg

Emmanuel Macron la discuţiile de la Biarritz, 26 august 2019
Emmanuel Macron la discuţiile de la Biarritz, 26 august 2019
Image source: 
Jeff J. Mitchell/Pool via REUTERS

Reuniunea G7 de la Biarritz desfăşurată între 24 şi 26 august l-a propulsat mai mult decît oricînd în prim-planul scenei diplomatice internaţionale pe preşedintele francez Emmanul Macron. Presa franceză observă că acesta a fost un foarte talentat “maestru de ceremonii” pentru invitaţii sosiţi de pe cinci continente, şi că a recurs chiar şi la o “lovitură de teatru” reuşită din punct de vedere mediatic aducîndu-l la Biarritz pe şeful diplomaţiei iraniene.

Chiar şi francezii care îl detestă pe Emmanuel Macron trebuie să recunoască faptul că timp de trei zile şeful statului a fost neobosit şi omniprezent la Biarritz, capabil în acelaşi timp să primească lume, să lanseze propuneri, să-i ţină la curent pe francezi cu mersul discuţiilor,  să deblocheze dosare şi să aibă umor. Nu e puţin lucru, ba chiar francezii ar trebui, după opinia mea, să-i recunoască meritele.

Emmanuel Macron încearcă să arate întregii lumi că Franţa rămîne o mare naţiune, că este capabilă să dialogheze de la egal la egal cu liderii cei mai puternici pe plan internaţional, că poate fi în continuare furnizoare de idei şi iniţiative pe planetă, că ştie să-i inspire şi să-i motiveze şi pe alţii. Cotidianul Le Figaro consideră că tînărul preşedinte francez face eforturi pentru a întreţine flacăra unui mit reanimat de generalul Charles de Gaulle după al doilea război mondial, cel al Franţei ţară cu statut de mare putere.

Joacă oare, Emmanuel Macron, pe cartea politicii externe pentru a cîştiga în popularitate pe plan intern, unde a fost contestat timp de luni de zile în contextul mişcării vestelor galbene? Posibil, totul se leagă în politică. Jurnalistul Guillaume Tabard lansează însă, tot în Le Figaro, un alt avertisment. E bine să ai simţul teatrului, spune el, dar această calitate devine uneori cu două tăişuri, pentru că în domeniul diplomaţiei după performanţa artistului lumea aşteaptă şi rezultatele.

Vom vedea deci în timp dacă summit-ul G7 de la Biarritz va calma tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China, dacă criza nucleară iraniană va putea fi rezolvată fără intervenţii militare şi dacă incendiile din bazinul Amazonului vor putea fi stinse printr-o mare mobilizare internaţională. Ar fi în interesul întregii lumi ca acest nou summit G7 să nu fie pus, cum s-a întîmplat în trecut, sub eticheta “mult zgomot pentru nimic”.