
Special Paris
Explozia din Rusia: Agenţia de Mediu dezvăluie natura poluării radioactive
societatea_de_stat_rosatom_se_ocupa_de_toate_societatile_din_sectorul_nuclear_rus.jpg

Agenţia pentru supravegherea mediului a descoperit prezenţa mai multor elemente chimice - stronţiu, bariu şi lantan în oraşul aflat în vecinătatea unităţii în care s-a produs explozia.
Potrivit unui specialist citat de agenţia de presă rusă Ria Novosti, aceştia sunt produsul unei fisiuni nucleare, o reacţie nucleară în care are loc dezintegrarea unui nucleu atomic în mai multe fragmente.
Accidentul s-a produs în momentul în care erau testate «noi arme», după cum a explicat Agenţia nucleară rusă, Rosatom.
Filiala rusă a ONG-ului Greenpeace a estimat luni că noile informaţii sunt insuficiente pentru a aprecia eventualele riscuri pentru sănătatea locuitorilor din regiune. Organizaţia a cerut prelevarea de eşantioane din mare şi nu doar din aer, deoarece explozia a avut loc pe o platformă marítimă, potrivit versiunii oficiale.
Greenpeace Rusia crede că este probabil ca explozia să se fi produs la un reactor nuclear.
Agenţia pentru supravegherea mediului anunţase la începutul lunii că a măsurat niveluri de radioactivitate de până la 16 ori superioare celui normal dar că s-a revenit la nivelul normal după două ore şi jumătate de la explozie.
Populaţia s-a îngrijorat iar unii s-au plâns că autorităţile, în continuare, nu au învăţat lecţiile Cernobîl şi Fukushima pentru că nu dau dovadă de transparenţă şi nu oferă prea multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat.
Pentru mai mulţi observatori, acest episod confirmă că Rusia lucrează de manieră activă în dezvoltarea rachetelor cu propulsie nucleară. Denumită de NATO ‘Skyfall’ acest proiect rus ar avea ambiţia de a îmbarca un reactor nuclear miniaturizat pe o rachetă.
Scopul este de a obţine o rachetă intercontinentală, capabilă să aibă aşadar o autonomie mare de zbor, pentru a ocoli apărarea antiaeriană şi radarele americane.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a refuzat să confirme dacă cercetătorii lucrează efectiv la ‘Skyfall’.
Dar, a precizat: “competenţa atinsă de Rusia în materie de rachete cu propulsie nucleară depăşeşte semnificativ nivelul atins de alte state”.