Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Explozia din Rusia: Agenţia de Mediu dezvăluie natura poluării radioactive

societatea_de_stat_rosatom_se_ocupa_de_toate_societatile_din_sectorul_nuclear_rus.jpg

Societatea de stat Rosatom se ocupa de toate societatile din sectorul nuclear rus.
Societatea de stat Rosatom se ocupa de toate societatile din sectorul nuclear rus.
Image source: 
ERIC PIERMONT / AFP

Stronţiu, bariu şi lantan – iată ce conţin eşantioanele prelevate din localitatea situată lângă unitatea în care s-a produs explozia nucleară, la începutul lui august, în nordul Rusiei. Pentru prima dată după accident, autorităţile ruse dezvăluie natura poluării provocate de explozia nucleară. Mai multe persoane au murit în explozie. Oficial, este vorba de cinci angajaţi ai agenţiei nucleare ruse.

Agenţia pentru supravegherea mediului a descoperit prezenţa mai multor elemente chimice - stronţiu, bariu şi lantan în oraşul aflat în vecinătatea unităţii în care s-a produs explozia.

Potrivit unui specialist citat de agenţia de presă rusă Ria Novosti, aceştia sunt produsul unei fisiuni nucleare, o reacţie nucleară în care are loc dezintegrarea unui nucleu atomic în mai multe fragmente.

Accidentul s-a produs în momentul în care erau testate «noi arme», după cum a explicat Agenţia nucleară rusă, Rosatom.

Filiala rusă a ONG-ului Greenpeace a estimat luni că noile informaţii sunt insuficiente pentru a aprecia eventualele riscuri pentru sănătatea locuitorilor din regiune. Organizaţia a cerut prelevarea de eşantioane din mare şi nu doar din aer, deoarece explozia a avut loc pe o platformă marítimă, potrivit versiunii oficiale.

Greenpeace Rusia crede că este probabil ca explozia să se fi produs la un reactor nuclear.

Agenţia pentru supravegherea mediului anunţase la începutul lunii că a măsurat niveluri de radioactivitate de până la 16 ori superioare celui normal dar că s-a revenit la nivelul normal după două ore şi jumătate de la explozie.

Populaţia s-a îngrijorat iar unii s-au plâns că autorităţile, în continuare, nu au învăţat lecţiile Cernobîl şi Fukushima pentru că nu dau dovadă de transparenţă şi nu oferă prea multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat.

Pentru mai mulţi observatori, acest episod confirmă că Rusia lucrează de manieră activă în dezvoltarea rachetelor cu propulsie nucleară. Denumită de NATO ‘Skyfall’ acest proiect rus ar avea ambiţia de a îmbarca un reactor nuclear miniaturizat pe o rachetă.

Scopul este de a obţine o rachetă intercontinentală, capabilă să aibă aşadar o autonomie mare de zbor, pentru a ocoli apărarea antiaeriană şi radarele americane.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a refuzat să confirme dacă cercetătorii lucrează efectiv la ‘Skyfall’.

Dar, a precizat: “competenţa atinsă de Rusia în materie de rachete cu propulsie nucleară depăşeşte semnificativ nivelul atins de alte state”.