Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incendii Pădurea Amazoniană: Scriitorul brazilian Paulo Coelho cere scuze Franţei

scriitorul_brazilian_paulo_coelho_crede_ca_presedintele_jair_bolsonaro_nu_are_niciun_argument_pentru_a_insulta_nega_evita_sa_isi_asume_responsabilitatea_in_criza_iscata_pe_fondul_incendiilor_din_padurea_amazoniana.jpg

Scriitorul brazilian Paulo Coelho crede ca presedintele Jair Bolsonaro nu are niciun argument pentru a insulta, nega, evita sa îsi asume responsabilitatea în criza iscata pe fondul incendiilor din Padurea Amazoniana.
Scriitorul brazilian Paulo Coelho crede ca presedintele Jair Bolsonaro nu are niciun argument pentru a insulta, nega, evita sa îsi asume responsabilitatea în criza iscata pe fondul incendiilor din Padurea Amazoniana.
Image source: 
twitter.com/paulocoelho

Scriitorul brazilian Paulo Coelho cere scuze Franţei după insultele şi apropourile deloc diplomatice ale preşedintelui Jair Bolsonaro la adresa Franţei cu ocazia crizei declanşate de incendiile din Pădurea Amazoniană. Între timp, Brazilia respinge ajutorul oferit de G7 pentru a combate incendiile şi insultă, încă o data Franţa şi pe al ei preşedinte.

« Iertaţi-mă, iertaţi-mă vă rog » spune scriitorul brazilian Paulo Coelho într-un vídeo postat pe Twitter, un “vídeo trist pentru a cere pardon amicilor francezi pentru isteria lui Jair Bolsonaro la adresa Franţei, a preşedintelui şi a primei doamne Brigitte Macron”.

Romancierul, născut în 1947 la Rio de Janeiro este unul dintre cei mai citiţi autori din lume, cu zeci de milioane de exemplare vândute din “Alchimistul”.

 

 

 

 

"În timp ce Pădurea Amazoniană arde, nu au niciun argument şi nu trebuie să insulte, să nege, să spună nu contează ce pentru a evita să îşi asume responsabilitatea”, a adăugat scriitorul referindu-se la liderii brazilieni.

Summitul G7 de la Biarritz a fost ocazia unui schimb de “rafale” de la distanţă între preşedintele brazilian şi omologul francez, pe fondul incendiilor din Pădurea Amazoniană fiind declanşată una din cele mai grave crize diplomatice dintre cele două state.

În urma unor apropouri ofensatoare ale şefului de stat brazilian la adresa primei doamne franceze, preşedintele Emmanuel Macron a decis să ureze “poporului brazilian să aibă cât mai repede un preşedinte care să se comporte la înălţimea funcţiei”.

Între timp, Jair Bolsonaro a respins ajutorul oferit de G7 în valoare de 20 de milioane de euro pe motiv că “flăcările sunt sub control”.

« Mulţumim G7 pentru ajutor dar aceste mijloace poarte ar fi mai bine să fie folosite pentru reîmpădurirea Europei », a scris pe un blog Onyx Lorenzoni, şeful de cabinet al preşedintelui Bolsonaro şi a confirmat informaţia pentru France Presse.

“Macron nu reuşeşte să evite un incendiu previzibil într-o biserică ce face parte din patrimoniul mondial al umanităţii”, a adăugat responsabilul, într-o aluzie la incendiul care a distrus o parte a catedralei pariziene Notre Dame, pe 15 aprilie.