Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Emmanuel Macron pledează pentru regândirea relaţiei cu Rusia

presedintele_emmanuel_macron_adresandu-se_ambasadorilor_francezi_27_august_2019_palatul_elysee.jpeg

Presedintele Emmanuel Macron adresându-se ambasadorilor francezi, 27 august 2019,  Palatul Elysée.
Presedintele Emmanuel Macron adresându-se ambasadorilor francezi, 27 august 2019, Palatul Elysée.
Image source: 
Yoan Valat, REUTERS

Preşedintele Franţei vrea regândirea relaţiei cu Rusia şi considera că «a împinge Rusia departe de Europa este o gravă eroare». Preşedintele Emmanuel Macron a prezidat,  la Palatul Elysée, tradiţionala conferinţă anuală a ambasadorilor francezi. Este ocazia şefului de la Palatul Elysée de a evoca orientările sale în materie de politică străină, pentru lunile următoare.

Preşedintele Franţei s-a declarat deja favorabil unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, tensionate după anexarea Crimeei în 2014.

De această dată, exprimându-se în faţa ambasadorilor francezi, reuniţi la Paris în cadrul întâlnirii anuale, preşedintele Emmanuel Macron a explicat că "trebuiesc explorate strategic căile prin care poate avea loc reapropierea precum şi condiţiile în care se va întâmpla acest lucru”:  "În ultimii 5 ani, Rusia a reuşit să ocupe un loc inedit în toate marile conflicte. Si a reuşit pentru că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au fost slabe. Iar Rusia, a maximizat în contextul actual toate interesele sale. A revenit în Siria, în Libia, în Africa. Este în toate subiectele de criză. Datorită punctelor noastre slabe ori datorită erorilor noastre. Dar este această situaţie durabilă ? Nu cred. Această mare putere care a investit mult în armamentul său şi care ne face atât de multă frică are Produsul Intern Brut comparabil cu cel al Spaniei, o populaţie  în scădere iar acea actuală îmbătrâneşte. Tensiunea politică creşte. Credeţi că putem dăinui aşa? Cred că vocaţia Rusiei nu este de a fi aliatul minoritar al Chinei. Trebuie să ştim, la un moment dat, să oferim şi noi o opţiune strategică acestei ţări".

Preşedintele Emmanuel Macron s-a întâlnit săptămâna trecută, în Franţa, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la Fort de Brégançon – reşedinţa de vară a familiei prezidenţiale.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump sugera înainte de reuniunea G7 din week-end, de la Biarritz, revenirea Rusiei în acest format, adică revenirea la G8, aşa cum a fost cazul până în 2014, la anexarea Crimeei.

Emmanuel Macron a vorbit atunci de condiţia prealabilă, indispensabilă, pentru ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk.

Iar la acest capitol, şeful de la Palatul Elysée a anunţat organizarea în septembrie a unui summit ce va reuni liderii rus, ucrainean, german şi francez.