Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paşi importanţi spre o taxă internaţională pe industria numerică

000_sx0i0.jpg

Image source: 
AFP/Damien Meyer

Înainte de summit-ul G7 de la Biarritz producătorilor de vin francezi le-a fost în mod real teamă că Donald Trump ar putea să-i ruineze prin introducerea unor taxe vamale ridicate. Teama s-a mai risipit acum, după ce Emmanuel Macron a reuşit să abordeze cu mult tact problema împreună cu Donald Trump.

Statele Unite sunt principala piaţă de export pentru vinurile franceze, şi orice ameninţare care vine din această direcţie provoacă un stres enorm în Franţa. Sectoarele care înregistrează cele mai mari excedente comerciale în Franţa sunt produsele de lux, aeronautica, automobilul şi vinurile.

Donald Trump a ameninţat că va taxa sută la sută vinurile franceze în cazul în care Franţa va impune o taxă pe giganţii numerici americani. Pînă la urmă, însă, la reuniunea G7 s-a discutat într-o manieră mai nuanţată. Franţa a adoptat, pe 11 iulie, un dispozitiv de taxare a unor mari grupuri, cam 30 de număr, majoritatea americane dar din acest lot fac parte şi unele chineze, germane, spaniole sau britanice. Este vorba de un impozit de 3 la sută un pe beneficiu ci pe cifra de afaceri, ceea ce ar urma să aducă Franţei 400 de milioane de euro anul acesta, apoi 450 de milioane anul viitor şi 550 de milioane în 2021.

Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut la Biarritz că acest impozit este “imperfect” şi l-a asigurat pe omologul său american Donald Trump că el va fi temporar, urmînd să dispară în momentul introducerii unei taxe internaţională, negociată în cadrul Organizaţiei pentru Comerţ şi Dezvoltare Economică. Dosarul este foarte tehnic şi discuţiile în jurul său continuă. Plecînd de la Biarritz Donald Trump nu a mai proferat ameninţări, dar a rămas puţin evaziv. Totuşi, a recunoscut că soţiei sale îi plac mult vinurile franceze, ceea ce poate înseamnă o şansă pentru acest sector.

Taxa internaţională va intra în vigoare însă numai după ce toate ţările grupului G7 se vor înţelege în privinţa ei, ceea ce ar fi de aşteptat în 2020, poate la viitorul summit G7 de la Miami, care va fi organizat de Donald Trump.