Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bolsonarismul şi incendiile de păduri

bolsonaro_2_0_0.jpg

Image source: 
REUTERS/Sergio Moraes

Incendiile din regiunea Amazonului l-au readus în atenţia mediatică pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, acuzat că vrea să sacrifice pădurea amazoniană pe altarul profitului imediat. In presă a apărut şi un termen nou, şi anume bolsonarismul. Ce este deci bolsonarismul?

Bolsonarismul ar fi o manieră de a conduce lipsită de criterii morale şi de scrupule ecologice şi sociale, un fel de atitudine de tip “am puterea şi fac ce vreau cu ea”. Bolsonarismul ar mai fi o viziune asupra lumii cu bătaie extrem de scurtă, care ar putea fi tradusă prin fraza “să ne fie bine aici şi acum”.  Într-un interviu acordat cotidianului Libération, Christian Poirier, director de programe în cadrul organizaţiei neguvernamentale Amazon Watch, spune că lui Jair Bolsonaro puţin îi pasă de imaginea pe care o are el în străinătate, şi de imaginea pe care o are Brazilia.

Bolsonarismul ar mai fi deci un fel de populism dublat însă şi de o ignoranţă totală în ce priveşte aspiraţiile reale ale populaţiei. Potrivit sondajelor, 86 la sută dintre brazilieni doresc să fie conservată pădurea Amazonului. Bolsonaristul Jair Bolsonaro are însă cu totul alte priorităţi, el doreşte de fapt să  faciliteze acţiunile celor care văd în regiunea Amazonului nu un plămîn al planetei care trebuie conservat ci un fel de nou vest sălbatic care trebuie cucerit şi remodelat. Indivizii, grupurile şi multinaţionalele interesate de exploatarea regiunii Amazonului, chiar cu preţul unui nou genocid, şi care se simt acum încurajate de atitudinea preşdintelui brazilian, fac parte din constelaţia bolsonaristă.

Am putea rezuma spunînd că bolsonarismul este şi un eşec al democraţiei, dar nu şi al ultra-liberalismului. Cotidianul Le Monde publică un articol cu următorul titlu: “Incendiile din Amazonia, bolsonarismul apare în toată puterea sa destructivă”. Încărcat de contradicţii, lipsit de manière, incapabil să gîndească în numele interesului planetar, bolsonarismul mai este şi o formă de manipulare a sentimentelor naţionaliste, întrucît preşedintelui brazilian i se pare că întreaga lume, vrînd să stingă focul din Amazonia, se amestecă de fapt în treburile interne ale ţării sale.