Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: Franţa o propune pe Sylvie Goulard pentru postul de comisar european

sylvie_goulard_in_timpul_mandatului_de_ministru_al_armatelor_18_iunie_2017.jpg

Sylvie Goulard, în timpul mandatului de ministru al Armatelor, 18 iunie 2017.
Sylvie Goulard, în timpul mandatului de ministru al Armatelor, 18 iunie 2017.
Image source: 
REUTERS/Bertrand Guay/Pool

Centrista Sylvie Goulard, femeia ce a ocupat postul de ministru al Armatelor la începutul mandatului lui Emmanuel Macron este candidata Franţei pentru postul de comisar european pentru a-l înlocui pe Pierre Moscovici. Paris speră să obţină un portofoliu care să reflecte priorităţile politice – comerţ ori mediu.

Fostă deputată europeană, Sylvie Goulard a demisionat din guvern în iunie 2017 după un mandat de doar o lună şi patru zile. Ea a fost citată în ancheta privind locurile de muncă fictive ale partidului MoDem în Parlamentul de la Strasbourg, dar nu a fost pusă oficial sub acuzare. Liderul MoDEm, François Bayrou – fost ministru al Justiţiei a părăsit, şi el, pe fondul scandalului, echipa lui Edouard Philippe pentru a nu destabiliza primii paşi din mandatul lui Emmanuel Macron.

În ianuarie 2018, Sylvie Goulard, 54 de ani, a fost numită sub-guvernator la Banca Franţei.

Cunoaşte foarte bine subiectele europene pentru că a fost, între 2001 şi 2004, consiliera preşedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi.

Alegând-o, şeful de la Palatul Elysée îi recompensează susţinerea de lungă durată. Sylvie Goulard i-a pus la dispoziţie contactele sale europene înainte ca Emmanuel Macron să devină favoritul în alegerile prezidenţiale din 2017.  

Ea este cea care a organizat întâlnirea dintre Emmanuel Macron şi cancelara Angela Merkel în timpul campaniei prezidenţiale, spre marele regret afişat de candidatul de dreapta, François Fillon.

Sylvie Goulard şi-a început cariera la direcţia juridică a Ministerului de Externe, în 1989, în echipa diplomaţilor ce se ocupau de dosarul reunificării germane. Ulterior, s-a ocupat de chestiuni europene din Ministerul de Externe şi a lucrat direct cu servicii echivalente din Germania.

Este apropiată de fostul comisar european şi fost preşedinte al Consiliului italian, Mario Monti. Împreună au publicat în 2012 o carte despre democraţia în Europa.

Între 2009 şi 2017 a fost deputată în PE.

În 2010 a fondat o asociaţie formată din deputaţil europeni şi personalităţi politice, Spinelli, care militează pentru federalismul european.

Sylvie Goulard este autoarea cărţii  "Goodbye Europe", publicată în 2016, în care tratează tema ieşirii Marii Britanii din UE.