Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Toamna literară: un roman despre Brexit

g02566.jpg

Image source: 
Editura Gallimard

Printre romanele străine care sunt aşteptate cu mare interes în librăriile franceze în toamna acestui an se numără şi unul despre Brexit. Cartea este scrisă de Jonathan Coe şi se intitulează “În inima Angliei”.

Apărut la Editura Gallimard, acest roman dens numărînd 560 de pagini este gîndit ca o radiografie a societăţii britanice din ultimele decenii. Unii scriitorii ne pot ajuta cu brio să înţelegem mai bine o epocă istorică, iar Jonathan Coe face parte dintre ei. El a reuşit de altfel să impresioneze publicul iubitor de literatură prin fresca literară dedicată deja perioadei ultra-liberale marcată de Margareth Thatcher. El s-a impus în Franţa începînd cu anul 1995 cînd tot Gallimard i-a publicat romanul “Testament în stil englez”.

Pentru Jonathan Coe, Brexit-ul este consecinţa unui şir de eşecuri şi gafe politice care a început în aprilie 2010. Laburistul Gordon Brown, cu o săptămînă înainte de alegerile legislative, uită că poartă un microfon şi pronunţă o frază ireverenţioasă la adresa unei adversare politice. Suficient, într-o lume în care mediile de informare amplifică totul pînă la isterie, pentru a pierde scrutinul. În 2015 şeful laburiştilor Ed Miliband pierde alegerile din cauza unei fotografii “dezastruoase”: cineva l-a surprins într-o piaţă mîncînd un sandwich într-un stil cam dezgustător (“ca un porc”, au spus adversarii săi).

Jonathan Coe repertoriază astfel de “detalii” care, luate separat, nu par să aibă mare importanţă, dar care acumulate pot duce la catastrofe istorice. Hazardul are deci un rol enorm uneori, un rol care îl fascinează şi îl înspăimîntă pe romancierul britanic. Pentru Jonathan Coe votul britanicilor în favoarea Brexit-ului ţine de acumularea unor resentimente poate mai mult chiar decît de cinismul clasei politice. Revoltele de la Londra din 2011, Jocurile Olimpice din 2012, precum şi alte şi alte evenimente au pavat încetul cu încetul drumul spre ieşirea din Uniunea Europeană, drum pe care îl parcurge acum în sens invers, cu tristeţe, melancolie şi mare măestrie scriitoricească Jonathan Coe – este părerea unui cronicar de la Le Monde care vede în acest roman o lectură inspendabilă a acestei toamne, ceea ce englezii numesc un “must”.