Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: Focare de rujeolă în ţări în care boala fusese eradicată

un_medic_de_familie_se_pregateste_sa_administreze_vaccinul_contra_rujeolei_16_aprilie_2018_bucuresti.jpg

Un medic de familie se pregateste sa administreze vaccinul contra rujeolei, 16 aprilie 2018, Bucuresti.
Un medic de familie se pregateste sa administreze vaccinul contra rujeolei, 16 aprilie 2018, Bucuresti.
Image source: 
DANIEL MIHAILESCU / AFP

În Europa, 90.000 de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă au fost înregistrate în primele şase luni ale anului, dublu comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018. 37 de oameni au murit din cauza complicaţiilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii se îngrijorează şi cere intensificarea vaccinărilor. Rujeola este clasată, potrivit OMS, drept situaţie de urgenţă de nivel 2, pe o scară ce are 3.

Patru focare acumulează 78% din cazurile înregistrate în primele şase luni din an: Ucraina, Kazahstan, Georgia şi Rusia. În 60% din îmbolnăviri, este vorba de tineri ce nu au împlinit 19 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numărat 90.000 de bolnavi de rujeolă în 48 de ţări europene în primul semestru din 2019, dublu comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, când au fost 44.000 de cazuri. Pe întreg anul 2018 au fost 84.000 de cazuri.

Noutatea: patru state europene care s-au debarasat de boală, înregistrează din nou cazuri: Albania, Cehia, Grecia, Marea Britanie.

În Cehia s-au înregistrat anul acesta 570 de cazuri iar în Marea Britanie şi Albania aproape 500 de oameni s-au îmbolnăvit de rujeolă. În toate aceste state vaccinarea este gratuită şi susţinută de către sistemul medical.

Rugeola este o infecţie virală extrem de contagioasă. Se manifestă printr-o erupţie cutanată şi febră.

Rujeola a fost declarată eliminată în 35 din 53 de state europene. Este endemică în 12 state, printre care Franţa şi Germania, ţări în care vaccinarea va deveni obligatorie din martie 2020.

Rujeola poate fi evitată prin administrarea a două doze a unui vaccin, atenţionează OMS care evaluează la mai bine de 20 de milioane numărul de decese evitate, în întreaga lume, între 2000 şi 2016, datorită vaccinărilor.

La scară planetară, s-au înregistrat de trei ori mai multe cazuri în primele şapte luni din 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut – 365.000 de cazuri existente deja anul acesta.

Statele Unite a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimii 25 de ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că cel mult un caz din 10 este raportat în lume, ceea ce înseamnă că amploarea epidemiei este mult mai importantă decât statistica oficială.

Boala reapare mai peste tot în lume din cauza unei neîncrederi în vaccinuri. Până în 2016 numărul cazurilor era în scădere peste tot pe glob.

În ţările occidentale, persoanele care se opun vaccinurilor pretind că există o legătură între vaccinul contra rujeolei şi autism. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dezminţit această teorie pe motiv că ar avea la bază un studiu falsificat.