Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Matteo Salvini şi Boris Johnson “testează” structura de rezistenţă a democraţiei europene

bobo.jpg

Boris Johnson rostind un discurs la Londra pe 14 februarie 2018.
Boris Johnson rostind un discurs la Londra pe 14 februarie 2018.
Image source: 
REUTERS/Peter Nicholls

Două ţări europene, Italia şi Maria Britanie, în care viaţa parlamentară este în mod tradiţional foarte de intensă, cunosc în prezent momente de turbulenţă. Democraţia europeană trece şi ea printr-un moment delicat în măsura în care lideri precum Matteo Salvini şi Boris Johnson îi testează capacitatea de rezistenţă.

În Italia parlamentarismul este baza vieţii politice. Despre Parlamentul de la Londra se spune că este the mother of Parliaments (mama Parlamentelor) în Europa. Iată însă că doi oameni se joacă oarecum în acelaşi timp cu aceste instituţii încercînd un fel de manipulare a lor, testîndu-le capacitatea de reacţie şi testînd şi viteza de reacţie a celor care cred în democraţie.

In Italia manevra lui Matteo Salvini a eşuat, el nu a reuşit să declanşze alegeri anticipate, clasa politică italiană a găsit o soluţie în extremis dar trebuie spus că şi europenii l-au ajutat. Poate că Matteo Salvini,  acest al doilea Boris Johnson cu care risca să se confrunte Europa, este, pentru moment, pus pe tuşă. Deşi formaţiunea sa afişează în sondaje cel mai mare scor posibil, în caz de alegeri anticipate.

In privinţa britanicului Boris Johnson, după cum arată cotidianul Le  Monde, lucrurile sunt mai subtile şi mai complicate. Mulţi se îndoiesc de constituţionalitatea măsurii sale prin care Parlamentul de la Londra este redus la tăcere într-un moment crucial al Brexit-ului. Acest “clovn al Europei” (cum îl numesc unii editorialişti) a creat o surpriză enormă cu iniţiativa sa, dar sfidează în prezent o lungă practică democratică: el, care nu a fost ales prin sufragiu unversal, reduce marja de manevră a unui organism care a fost ales prin vot universal.

Cînd clovnii se joacă cu democraţia (a fost cazul şi cu Silvio Berlusconi, iar unii cred că este cazul şi cu Donald Trump) ar trebui să crească vigilenţa celor care ştiu că democraţia rămîne bunul cel mai preţios al societăţilor libere. Populismul, spune un filozof italian, Maurizio Cacciare, nu poate fi însă înfrînt decît cu idei noi. Un îndem adresat de fapt pro-europenilor şi progresiştilor: gîndiţi, reflectaţi, veniţi cu idei puternice pentru că altfel clovnii vor cîştiga partida.