Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se deschide noul an şcolar în Franţa

in_franta_absentele_copilasilor_de_gradinita_vor_fi_atent_monitorizate_din_acest_an_scolar.jpg

În Franta, absentele copilasilor de gradinita vor fi atent monitorizate din acest an scolar.
În Franta, absentele copilasilor de gradinita vor fi atent monitorizate din acest an scolar.
Image source: 
france24.com

Luni, 2 septembrie, începe noul an şcolar în Franţa. Internet de mare viteză în şcoli, cursuri pe tablete, cantine cu produse bio şi liceeni ce încep cursurile o oră mai târziu – mici modificări au loc din acest an şcolar. La nivel naţional, scade vârsta la care copiii trebuiesc trimişi la şoală – de la 6 ani la 3 ani iar aceşti micuţi vor trebui să fie prezenţi la cursuri căci le vor fi monitorizate absenţele. Nu peste tot deschiderea şcolilor a întrunit unanimitatea însă. În Paris, părinţii unei şcoli situate în apropierea catedralei Notre Dame au cerut în justiţie ca unitatea să rămână închisă, de teamă că micuţii s-ar putea contamina cu plumb.

Primăria capitalei a cerut părinţilor să îşi trimită fără teamă copiii la şcoală căci nu există niciun motiv de îngrijorare iar unităţile de învăţământ îşi deschid porţile «fără niciun pericol».

400 de tone de plumb au ars în incendiul care a cuprins catedrala Notre Dame, la mijlocul lui aprilie.

Adjunctul Primăriei capitalei, Emmanuel Grégoire asigură că peste vară toate spaţiile publice aflate în vecinătatea catedralei Notre Dame - şcoli şi curţile lor au fost decontaminate. Părinţii se tem că micuţii ce nu au împlinit încă şapte ani riscă să bage în gură praf ce conţine plumb.  

Peste vară, mai multe grădiniţe din zona catedralei au fost închise chiar dacă ele aveau în mod normal program. Copilaşii au fost transferaţi spre alte unităţi. Ïntre timp, un al treilea copil a fost depistat cu prea mult plumb în sânge dar, fără a se putea stabili dacă are o legătură cu incendiul de la Notre Dame. Primăria Paris asigură că nimic nu justifică o amânare a începerii noului an şcolar, aşa cum au cerut unii părinţi.

În alta ordine de idei, în regiunea pariziană, unii liceeni vor fi parte a unui experiment, odată cu începerea noului an. Aceştia vor începe cursurile la ora 9h00 iar tinerii vor fi lăsaţi dimineaţa să doarmă cu o oră în plus pentru a rămâne seara să înveţe cu o oră în plus.

Autorităţile speră ca ideea să fie benefică pentru sănătatea liceenilor. Totodată, se presupune că se va circula ceva mai lejer în mijloacele de transport în comun, atât timp cât nu toţi elevii încep cursurile la aceeaşi oră. Experimentul este susţinut de ministrul Educaţiei Naţionale, Jean-Michel Blanquer. Pentru început, doar 5 licee vor experimenta sistemul.

Totodată, responsabilii regiunii Île-de-France prevăd să investească până la 150 de milioane de euro, în trei ani, adică 340 de euro pentru fiecare elev, în resurse pedagogice. În total în regiunea pariziană învaţă 260.000 de elevi. Practic, anul acesta vor fi distribuite liceenilor 140.000 de tablete şi împrumutate 37.000 de calculatoare. Iar 20.000 de tablete au fost achiziţionate pentru dascăli.

Iar în aceeaşi regiune, Île-de-France, autorităţile oferă o sumă în plus de bani pentru a ajuta responsabilii şcolilor să utilizeze prioritar, la cantine, produse biologice locale.

Apoi, în contextul în care elevii au făcut mai multe zile de vineri grevă pentru a denunţa schimbările de climă, ministrul Educaţiei Naţionale îşi doreşte 250.000 de eco-delegaţi, un delegat pe fiecare clasă care, va trebui să se asigure că elevii sunt parte a unor acţiuni de mediu.

Ca o noutate, este schimbată vârsta de la care copilaşii trebuiesc şcolarizaţi – de la 3 ani şi nu de la 6 ani cum era până acum. Totuşi, 98% din copii sunt deja în grădiniţe la această vârstă dar, până acum prezenţa lor nu era monitorizată drastic, aşa cum se va face din septembrie.