Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri într-o fază "avansată" între americani şi talibani

talibani.jpg

Principalul negociator american cu talibanii, Zalmay Khalilzad, pe data de 8 iulie 2019, la Doha.
Principalul negociator american cu talibanii, Zalmay Khalilzad, pe data de 8 iulie 2019, la Doha.
Sursa imaginii: 
Karim Jaafer, AFP

Negocierile dintre Statele Unite şi talibani au intrat într-o fază finală, urmînd să fie semnat un acord în viitorul imediat. Stirea provine de la Washington, de unde se mai anunţă că 8600 de soldaţi americani ar urma să rămînă în Afganstan pentru o perioadă de timp încă neprecizată.

Aceste discuţii au loc la Doha, în Qatar, şi se pare într-adevăt că au avansat. Talibanii ar fi acum dispuşi să discute şi cu autorităţile de la Kabul, după ce multă vreme le-au calificat drept "slugi ale americanilor".

In prezent se află cam între 13 000 şi 14 000 de soldaţi americani în Afganistan. Retragerea unora dintre ei, în cazul semnării unui acord cu talibanii, ar însemna o victorie diplomatică a lui Donald Trump într-un moment cînd intră în cursă pentru un nou mandat la Casa Albă. Donald Trump a promis şi la ora la care se afla în campanie pentru primul mandat că-i va aduce acasă pe soldaţii americani din Afganistan pentru a pune capăt unui război considerat "interminabil", cel mai lung din istoria Statelor Unite, prea costisitor atît în vieţi umane cît şi pentru contribuabilul american.

Reamintim că americanii au intervenit în Afganistan după atentatele de pe 11 septembrie 2001 şi i-au alungat pe talibanii aflaţi la ora aceea la putere la Kabul în complicitate cu reţeaua jihadistă Al Qaida. Talibanii au continuat să opună însă rezistenţă şi să controleze unele regiuni din Afganistan, chiar dacă în 2011, de exemplu, se aflau în această ţară aproape o sută de mii de soldaţi americani.

In urmă cu un an americanii au început negocierile cu talibanii, după ce a devenit clar că aceştia nu pot fi eliminaţi din peisajul politic afgan. Talibanii, în virtutea înţelegerii care ar urma să fie semnată, se vor angaja, se pare, să nu mai permită instalarea unor grupuri teroriste, precum Al Qaida, pe teritoriul afgan. Ce proiect de societate propun talibanii pentru Afganistan, nu este greu de imaginat, dar deocamdată nu ştim dacă acordul prevede şi respectul democraţiei şi al egalităţii între bărbaţi şi femei în această ţară.