Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: "Ar fi o profundă eroare să îndepărtăm Rusia de Europa"

poutine_macron_0.jpg

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron la Brégançon, pe 19 august 2019
Sursa imaginii: 
Gerard Julien/Pool via REUTERS

Franţa continuă demersurile în vederea relansării relaţiilor cu Rusia. După vizita efectuată în Franţa, pe 19 august, de preşedintele rus Vladimir Putin, înaintea summit-ului G7 de la Biarritz, este anunţată acum o vizită a ministrului francez de externe Jean-Yves le Drian la Moscova.

"Trebuie să regîndim relaţiile cu Rusia pentru că ar fi o profundă eroare să îndepărtăm Rusia de Europa". Această frază pronunţată recent de preşedintele Emmanuel Macron în faţa ambasadorilor francezi sintetizează strategia Parisului faţă de Moscova.

"Există o evidenţă geografică, istorică şi culturală pe care o pierdem prea des din vedere: Rusia se află în Europa." Iată o altă precizare făcută de şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, tot la conferinţa anuală a ambasadorilor francezi.

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian se va duce de altfel la Moscova pe 9 septembrie, însoţit de ministra apărării Florence Parly, pentru continuarea dialogului cu Rusia. In perspectivă se pregăteşte un set de propuneri franco-ruse pentru o nouă "arhitectură a Europei în materie de încredere şi securitate", se arată din surse de la Palatul Elysée.

Jean-Yves Le Drian mai afirmă, cuvinte reluate de Agenţia France Presse, că prevederile acordurilor semnate la Helsinki, în 1975, în plin război rece, sunt încă de actualitate. Ele au pus atunci bazele unei destinderi, ceea ce ar fi necesar şi astăzi, după tensiunile din Ucraina şi mai ales după anexarea Crimeii de către Federaţia rusă în 2014. Este oare dispusă, Franţa, să uite acest "moment", să considere că anexarea Crimeii este un capitol încheiat peste care trebuie aşternută uitarea? Pentru moment strategia Franţei este aceea a contactelor şi a dialogului.

Citez din nou din declaraţiile ministrului francez de externe: "Dialogul, un dialog lucid şi exigent, înscris pe termen lung, tenace, dus cu scopul de a ne proteja interesele şi de a proteja deasemenea interesele aliaţilor noştri, trebuie să vizeze apropierea progresivă a Rusiei de principiile europene".