Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Columbia: dizidenţi ai guerillei marxiste vor să relanseze lupta

colombie_1_0.jpg

Foştii şefi ai guerillei marxiste, Ivan Marques şi Jesus Santrich, anunţînd reluarea luptelor.
Foştii şefi ai guerillei marxiste, Ivan Marques şi Jesus Santrich, anunţînd reluarea luptelor.
Sursa imaginii: 
Captura ecran RFI

În Columbia, doi foşti şefi ai guerillei marxiste au anunţat, printr-o înregistrare video, că vor relua lupta armată. Ei pretind că statul ar fi "trădat" pactul istoric semnat la sfîrşitul anului 2016 în vederea încetării unui război civil care durează de peste 50 de ani.

Preşedintele de dreapta al Columbiei, Ivan Duque, îi califică drept narcoterorişti pe ce cei doi şefi rebeli, Ivan Marques şi Jesus Santrich. Autorităţile de la Bogota mai consideră că respectivii indivizi, pentru capturarea cărora a fost anunţată o recompensă de 880 000 de dolari, sunt sprijiniţi de preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.

Din 2015 încoace în jur de 7000 de foşti lupători au părăsit jungla şi s-au reconvertit la viaţa normală, iar fostele Forţe armate revoluţionare ale Columbiei (FARC) au devenit partid politic.

In înregistrarea video difuzată joi, şi care a provocat supefacţie în Columbia, respectivii şefi apar în compania mai multor rebeli înarmaţi, bărbaţi şi femei. S-ar părea că ei au creat o mişcare dizidentă în raport cu FARC.

Există deja o altă formaţiune în Columbia care nu a depus armele, aşa-numita Armată de eliberare naţională. In ultimii aniefectivele sale au crescut şi în prezent ar număra cam 2300 de luptători, informează Agenţia France Presse.

Seful partidului FARC, Rodrigo Londono numit şi Timochenko, denunţă aceste dizidenţe şi afirmă că marea majoritate a membrilor guerillei rămîne fidelă procesului de pace.
Actualul guvern de dreapta şi-a modificat însă atitudinea faţă de acest proces de pace, considerîndu-l prea laxist, prea clement cu foşti criminali. Preşedintele Ivan Duque anunţă în noul context o ofensivă împotriva grupului dizident, rămîne de văzut însă cum se va putea desfăşura dacă grupul operează într-adevăr de pe teritoriul venezuelian.