Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania cere scuze Poloniei la 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial

la_wielun_1_septembrie_2019_presedintele_germaniei_frank_walter_steinmeier_dr_a_cerut_iertare_victimelor_agresiunii_germane_duse_impotriva_poloniei_primul_act_al_celui_de-al_doilea_razboi_mondial.jpg

La Wielun, 1 septembrie 2019, presedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier (dr) a cerut iertare victimelor agresiunii germane duse împotriva Poloniei, primul act al celui de-al Doilea Razboi Mondial.
La Wielun, 1 septembrie 2019, presedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier (dr) a cerut iertare victimelor agresiunii germane duse împotriva Poloniei, primul act al celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Image source: 
Alik KEPLICZ / AFP

Preşedintele Germaniei Frank Walter Steinmeier a cerut scuze victimelor agresiunii germane din 1939. O ceremonie s-a derulat la Wielun, un mic oraş polonez unde au căzut primele bombe din al Doilea Război Mondial.

«Mă înclin în faţa victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Și cer iertare », a declarat în germană şi poloneză preşedintele Frank Walter Steinmeier, în prezenţa omologului polonez.

Polonia a piedut 6 milioane de cetăţeni, dintre care 3 milioane de evrei în cel de-al Doilea Război Mondial.

«Germanii au comis crime împotriva umanităţii în Polonia», a afirmat preşedintele Steinmeier şi a adăugat că «nu vom uita. Vrem să ne amintim şi ne vom aminti » de cele întâmplate.

În urmă cu opt decenii, pe 1 septembrie 1939, bombardierele naziste s-au abătut asupra Wielun, distrugându-l în proporție de 70 la sută. Atacurile s-au soldat cu 1200 de morți.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a vorbit despre «un act de barbarie» şi despre «o crimă de război».

Atacul a avut loc la o săptămână după semnarea Pactului  Ribbentrop-Molotov, pact de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă.

Al Doilea Război Mondial a făcut între 40 şi 60 de milioane de morţi dintre care 6 milioane de evrei, victime ale genocidului organizat de nazişti.

Autorităţile poloneze aşteptau multe de la aceste comemorări la care urma să participe şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. Acesta şi-a anulat vizita din cauza uraganului Dorian, care s-a apropiat week-end-ul acesta de Bahamas. Vice-preşedintele Statelor Unite, Mike Pence l-a înlocuit însă şi s-a aflat la festivităţi, la Varşovia.

Polonia speră la o bază militară americană. Ea va fi botezată  «Fort Trump». Propunerea aparţine preşedintelui polonez. La capitolul apărare, polonezii se tem de o agresiune rusă şi speră la garanţii americane de securitate cumpărându-le material militar. Următorul contract priveşte avioane de vânătoare americane de noi generaţie.

Germania este aliat al Poloniei în cadrul NATO şi în Uniunea Europeană şi este primul partener economic. Dar în ochii guvernului conservator naţionalist de la Varşovia, unele probleme încă nu au fost rezolvate, precum despăgubirile de război.

O comisie parlamentară lucrează la o nouă estimare a pierderilor suferite de Polonia, pe care Varşovia doreşte să le ceară Berlinului. Dar pentru guvernul german, chestiunea reparaţiilor este închisă de mult timp. Pentru președintele Steinmeier "nu putem repara nedreptatea şi nici s-o calculăm".