Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incendiile din pădurea amazoniană: ipocrizii occidentale şi sensibilităţi suveraniste braziliene

amazonia.jpg

De la venirea la putere a lui Jair Bolsonaro despăduririle din Amazonia au crescut cu 67% (potrivit agenţiei oficiale braziliene INPE)
De la venirea la putere a lui Jair Bolsonaro despăduririle din Amazonia au crescut cu 67% (potrivit agenţiei oficiale braziliene INPE)
Image source: 
AFP/Carl de Souza

Potrivit unui sondaj realizat în Brazilia, 76 la sută dintre brazilieni consideră că interesul internaţional în vederea prezervării pădurii amazoniene este legitim, dar că Brazilia trebuie să gestioneze problema prădurilor tropicale. În contextul reuniunii G7 de la Biarritz care s-a desfăşurat între 24 şi 26 august, preşedintele francez Emmanuel Macron a avansat mai multe propuneri legate de pădurea amazoniană, printre ele şi aceea de a i se conferi un “statut internaţional”. Nu este sigur, însă, că brazilienii ar fi de acord.

Din acest sondaj rezultă în orice caz că brazilienii sunt foarte sensibili cînd vine vorba de suveranitatea lor. Preşedintele Jair Bolsonaro a calificat de altfel imediat unele dintre propunerile lui Emmanuel Macron drept un “atentat la suveranitatea naţională braziliană”. Ceea ce nu înseamnă că în faţa distrugerilor din pădurea Amazonului comunitatea internaţională trebuie să stea cu braţele încrucişate. “Brazilia este un posibil laborator al neoliberalismului autoritar”. Iată o părere emisă de un profesor de filozofie de la Sao Paolo, pe nume Vladimir Safatle.

Cotidianul Le Figaro publică, sub titlul de mai sus, reflecţiile acestui filozof care merge foarte departe cu accentele sale critice. Citez: “În fiecare zi lumea este consternată să vadă Brazilia, una dintre cele zece mari economii mondiale şi cel mai important actor politic al Americii latine, dominată de un guvern care, prin militarism, brutalitate, violenţa împotriva unor grupuri vulnerabile şi dispreţul faţă de mediul înconjurător, ne aminteşte de unele caracteristici ale regimurilor fasciste.    

Filozoful brazilian reaminteşte că patronii industriei agro-alimentare se numără printre principalii susţinători ai lui Jair Bolsonaro, de unde şi politica acestuia de a subordona ecologia intereselor imediate ale respectivului sector.

Cotidianul Libération denunţă însă şi “complicitatea unor intreprinderi franceze” cu despăduririle şi incendiile din Brazilia. Iată explicaţia ziarului: despăduririle sunt destinate extinderii suprafeţelor agricole utilizate pentru culturile de soia, care soia apoi este exportată în multe ţări, Franţa figurînd printre ele. Francezii se hrănesc deci zilnic cu carne de pasăre, de porc şi de vită provenind de la fermieri care au cumpărat soia braziliană. Cum aceasta din urmă este, în cea mai mare parte a ei, modificată genetic, iar terenurile agricole de unde provine sunt masiv stropite cu pesticide, avem o dublă dramă ecologică.

Cotidianul Libération furnizează mai multe nume de interprinderi cărora reporterii le-au cerut să confirme că soia utilizată de furnizorii lor nu provine din despăduriri. Intreprinderi şi grupuri precum Bigard, Quick, Burger King sau Leclerc nu au fost însă capabile să garanteze că nu comercializează produse avînd o legătură cu dispariţia pădurii amazoniene şi cu poluarea masivă a unor vaste terenuri agricole.

“A venit momentul să recunoaştem că globalizarea economiei este sursa dereglărilor climaterice şi a distrugerii biodiversităţii. Iar intreprinderile care pretind că se preocupă de impactul social şi ecologic, trebuie trase la răspundere”, mai scrie Libération.

Intr-un alt dosar publicat de Libération un cercetător francez repetă ceea ce şi alţi experţi au spus înaintea lui: dacă vrem să salvăm planeta trebuie să reducem consumul de carne. Acest sector este unul dintre cele mai poluante de pe planetă.