
Special Paris
Tunisia, alegeri prezidenţiale sub semnul multor incertitudini
2018-05-06t104535z_1721835561_rc1636346470_rtrmadp_3_tunisia-election-municipal.jpg

Nu este pentru prima dată că Tunisia îşi alege în mod democratic preşedintele. Béji Caïd Essebsi, decedat pe data de 25 iulie cu două luni înainte de sfîrşitul mandatului său, la vîrsta de 92 de ani, încarna tot ideea de democraţie şi de scrutin liber. Faţă de alegerile precedente din 2014, cele de anul acesta se află însă sub semnul incertitudinii absolute. Pe 15 septembrie şapte milioane de tunisieni sunt chemaţi la urne să opteze printre 26 de candidaţi.
O candidatură controversată este aceea a unui om de afaceri şi magnat al presei, Nabil Karoui. El conduce în sondaje dar de pe data de 23 august se află după gratii fiind inculpat de malversaţiuni financiare. Simpatizanţii săi îl consideră însă o victimă politică a primului ministru Youssef Chahed, şi el aflat în cursa pentru postul suprem în stat. Paradoxul tunisien constă în faptul că aceşti doi candidaţi, precum şi alţi patru, sunt expresia unei dorinţe de laicizare a vieţii poltice. Ei au aparţinut toţi unui partid creat în 2012, destul de eterogen, dar avînd un program opus islamiştilor. Intre timp această formaţiune s-a fragmentat şi, aşa cum scrie corespondentul la Tunis al Agenţiei France Presse, a fost decimată de lupta dintre clanuri.
Al doilea tur al prezidenţialelor va avea loc pe data de 4 noiembrie, iar între ele, pe data de 6 octombrie, tunisienii vor vota la legislative. Toate aceste scrutinuri sunt urmărite cu atenţie în Franţa unde trăieşte o importantă comunitate tunisiană, numărînd cam 730 000 de persoane, dintre care în jur de 239 000 la Paris. În total peste un milion trei sute de mii de tunisieni trăiesc în străinătate, în aproximativ o sută de ţări.