Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia şi Iranul: manevre comune în Oceanul Indian

000_par7960901_0.jpg

Mohammad Javad Zarif şi Serghei Lavrov în cursul unei precedente întîlniri.
Mohammad Javad Zarif şi Serghei Lavrov în cursul unei precedente întîlniri.
Image source: 
AFP PHOTO / YURI KADOBNOV

Rusia şi Iranul anunţă că vor proceda la manevre militare comune în Oceanul Indian. Agenţia France Presse transmite informaţia citîndu-l pe ministrul iranian al afacerilor externe Mohammad Javad Zarif aflat într-o vizită pe 2 septembrie la Moscova. Iniţiativa celor două ţări este de natură să provoace iritare la Washington şi nelinişte în Europa.

Seful diplomaţiei iraniene, care a fost primit de omologul său rus Serghei Lavrov, a arătat că ţara sa a răspuns cu satisfacţie propunerii avansată de ruşi vizînd asigurarea securităţii în Golful Persic. Ceea ce înţeleg cele două ţări prin conceptul de securitate nu corespunde, după toate aperenţele, cu percepţia Washington-ului şi nici cu cea a europenilor. Prezenţa Rusiei în regiune nu este privită cu seninătate, ea riscă să complice jocurile şi aşa delicate de pe tabla de şah geopolitică a Oceanului Indian şi a Golfului Persic.

Si americanii sunt deja prezenţi în regiune şi în orice moment pot interveni pentru a nu lăsa nici un vas cu petrol iranian să treacă pe acolo, sau să asigure securitatea zonei. Iranul se bazează însă, în prezent, pe alianţa cu Rusia şi pe complicitatea cu China pentru a contracara o eventuală blocadă americană.

Există însă temerea că Rusia şi Iranul încearcă să creeze un fel de alianţă anti-NATO. Va fi oare atrasă şi China în acest joc? Iată o întrebare pe care şi-o pun diverşi responsabili ai Alianţei Atlantice precum şi unii responsabili europeni cum ar fi şeful diplomaţiei europene, doamna Federica Mogherini.

In Siria, Iranul şi Rusia au reuşit deja să-l salveze practic pe Bachar al-Assad şi să-l ajute să cîştige războiul. Vor să-şi extindă oare aceste două ţări colaborarea militară şi în alte regiuni? Subiectul rămîne în dezbatere.