Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: conferinţă naţională consacrată combaterii violenţelor comise contra femeilor

violences.jpg

Manifestatie la Paris contra violentelor conjugale, 6 iulie 2019
Manifestatie la Paris contra violentelor conjugale, 6 iulie 2019
Sursa imaginii: 
Martin BUREAU / AFP

La Paris s-a dat startul unei conferinţe naţionale consacrate combaterii violenţelor conjugale comise contra femeilor. Franţa este una dintre cele mai afectate ţări europene de fenomenul zis „feminicid” adică al uciderii femeilor în urma unei dispute conjugale. De la începutul anului, 101 femei au murit astfel bătute de actualul sau fostul lor partener de viaţă.

La palatul Matignon, premierul Edouard Philippe a reunit lume multă şi bună la această masă rotundă consacrată combaterii violenţelor comise contra femeilor. Membri unor asociaţii, poliţişti, jandarmi, magistraţi, avocaţi şi, evident, miniştri – cel puţin 10 începând cu cei de la Justiţie, Interne şi Egalitatea femei-bărbaţi – au fost invitaţi să ia parte la primele discuţii şi diversele ateliere organizate de guvern. Dezbaterile vor dura circa trei luni, la Paris dar şi în provincie, pe 25 noiembrie urmând să fie prezentate concluziile acestei concertări naţionale.

Presiunea este mare asupra executivului şi aşteptările enorme, mai ales că preşedintele Emmanuel Macron făcuse din această chestiune a combaterii violenţelor conjugale „marea cauză” a mandatului său. Din păcate, practic zilnic, flagelul îşi arată colţii. Nu mai puţin de 101 femei au fost ucise de la începutul anului în Franţa. Ucise în bătaie de companionul lor de viaţă - soţ, iubit, partener, actual sau fost. Ultima victimă a fost o femeie de 92 de ani omorâtă de soţul ei de 94...Pe întregul an 2018 fuseseră înregistrate 121 de „feminicide”, termen inventat cu această ocazie, subiect de dezbatere dar care ar putea fi în curând introdus în Codul penal.

Asociaţiile care le apără pe victimele violenţelor conjugale erau ezitante la începutul întâlnirii. Unii participanţi apreciau iniţiativa guvernamentală dar aşteptau un adevărat „plan Marshall” ca să combată aceste violenţe şi să ajute femeile. Alţii criticau vehement această masă rotundă orchestrată de guvern văzând în ea doar o operaţiune de comunicare. In opinia acestor sceptici, arsenalul judiciar francez este suficient de bun dar el este slab utilizat. Astfel, ordonanţele de protejare a femeilor şi  aşa-zisele telefoane „pericol grav” – dotate cu un mare buton destinat alertării poliţiei – există dar nu sunt destul de des utilizate.

Pentru a preveni violenţele contra femeilor dar şi pentru a ajuta victimele şi a-i sancţiona mai aspru pe autorii acestor violenţe – care sunt adesea fizice dar pot fi şi sexuale, psihice sau economice – guvernul francez a anunţat o serie de măsuri în acestă primă zi de discuţii.

Sunt anunţate 5 milioane de euro pentru a crea, începând cu întâi ianuarie 2020, o mie de locuri suplimentare pentru a găzdui, în urgenţă, femei victime ale violenţelor conjugale. Astăzi nu există decât 5 mii de astfel de locuinţe. Guvernul francez a anunţat de asemenea generalizarea posibilităţii pentru femeile bătute de a depune plângere direct la spitalul în care au fost primite pentru îngrijiri. In fine, în cele 172 de tribunale din Franţa vor fi numiţi procurori referenţi specializaţi. De asemenea, se vor experimenta aşa-zisele „camere de urgenţă” în anumite tribunale.

Reamintim că Inaltul consiliu pentru egalitate – instanţă independentă – publicase anul trecut un raport în care afirma că e nevoie de 506 milioane de euro pentru a combate eficient violenţele conjugale. Actualmente nu se alocă decât 79 de milioane de euro combaterii acestui flagel.

Mai multe asociaţii franceze visează la modelul spaniol

Spania, ţară în care violenţele contra femeilor erau pe vremuri foarte dese, a adoptat în ultimele trei decenii, adică după căderea franquismului, o serie de măsuri-şoc. Există de exemplu o justiţie specializată în astfel de crime, tribunale care coordonează mai bine procedurile atât pe plan penal cât şi civil. Brăţările electronice, care permit urmărirea în timp real a celor găsiţi vinovaţi de violenţe conjugale, sunt purtate déjà de 1.200 de oameni. In cazul în care purtătorul unei astfel de brăţări se apropie la mai puţin de 500 de metri de fosta lui iubită, se declanşează o alarmă care avertizează forţele de ordine.

Apoi, statul iberic are doar 46 de milioane de locuitori – Franţa are 66 de milioane – dar a alocat déjà un miliard de euro pe 5 ani pentru a combate violenţele contra femeilor. Aceste mijloace financiare permit deschiderea unor structuri pluridisciplinare în care femeile sunt îngrijite fizic dar şi psihologic, sunt ajutate să-şi găsească un avocat bun, şamd.

Nu în ultimul rând, în Spania, guvernul, presa, asociaţiile şi aleşii locali sunt toţi mobilizaţi contra acestui fenomen. Pe site-ul El Pais, cel mai citit ziar spaniol, există o pagină dedicată femeilor bătute sau ucise. Circumstanţele morţii, mersul anchetei, totul este descris în amănunt. In fine, când o femeie este ucisă într-un oraş, municipalitatea decretează o zi de doliu şi organizează manifestaţii de protest.

Ziarul Le Figaro care dă aceste detalii, recunoaşte că strategia nu ajunge, nu e suficientă pentru a pune capăt fenomenului, chiar dacă numărul femeilor omorâte a tot scăzut în ultimii 20 de ani. Asociaţiile cer măsuri şi mai drastice în schimb partidul populist Vox care la alegerile din aprilie a cules 10% din voturi caută să îndulcească legile pentru a nu-i „criminaliza” prea tare pe bărbaţi...

 
Franţa: conferinţă naţională consacrată combaterii violenţelor comise contra femeilor