Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Perturbatorii endocrini, foarte prezenţi în organismul copiilor francezi

endoicrinian.jpg

Bisphenol se gàseste în ambalajele alimentare precum sticle, biberoane sau conserve
Bisphenol se gàseste în ambalajele alimentare precum sticle, biberoane sau conserve
Image source: 
Flickr.com CC0 1.0 zhrefch

Corpul francezilor, şi mai ales al copiilor francezi, este plin de poluanţi. Semnalul de alarmă este tras de Agenţia pentru Sănătate publică din Franţa. Instanţa a publicat marţi un studiu amplu consacrat prezenţei principalilor poluanţi în organismul francezilor: bisphenol, paraben, ftalaţi, glicol – rezultatele sunt alarmante.

Agenţia pentru Sănătate publică din Franţa a analizat un eşantion larg şi reprezentativ al populaţiei din Hexagon: peste 1.100 de copii şi 2.500 de adulţi. Rezultatele sunt alarmante: toţi, toate organismele analizate, ale celor mari dar mai ales ale celor mici, conţin urme de substanţe care sunt considerate fie perturbatori endocrini, fie dovedite sau bănuite a fi cancerigene.

Perturbatorii endocrini sunt capabili să influenţeze sistemul hormonal şi să provoace o serie de maladii precum obezitatea, cancerul sistemului reproductiv, diminuarea fertilităţii masculine, provocarea de avorturi spontane, etc.

Bisphenol, parabenzeni, ftalaţi, eteri de glicol – în spatele acestor nume barbare se ascund poluanţi prezenţi în obiectele de uz cotidian: ambalaje alimentare, sticle de băuturi, jucării, vopsele, produse cosmetice, şamd.

Faptul că cei mici, copiii, sunt mai afectaţi, mai impregnaţi cu toate aceste produse, are o explicaţie: pe de o parte, fiind mici, copii sunt mai aproape de sol şi de pereţi, acolo unde se adună praful nociv sau se află vopselele „otrăvite”. Pe de altă parte, copiii au tendinţa să atingă şi să ducă mai repede la gură obiecte care conţin aceste substanţe nocive.

Utilizarea produselor cosmetice măreşte şi ea expunerea la anumite substanţe, în particular la parabenzeni. In fine, a aerisi rar casa are şi el un efect negativ. Cu alte cuvinte, alimentaţia nu este singura sursă de expunere la aceşti poluanţi zişi ai „vieţii cotidiene”.

Perturbatorii endocrini, foarte prezenţi în organismul copiilor francezi