Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Executivul va retrage definitiv proiectul de lege privind extrădările spre China continentală

dupa_13_saptamani_de_proteste_uneori_violente_sefa_executivului_din_hong_kong_carrie_lam_a_anuntat_retragerea_textului_controversat.jpg

Dupa 13 saptamâni de proteste, uneori violente, sefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam a anuntat retragerea textului controversat.
Dupa 13 saptamâni de proteste, uneori violente, sefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam a anuntat retragerea textului controversat.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ann Wang

Timp de trei luni, milioane de oameni au ieşit pe străzi pentru a cere retragerea acestui proiect de lege pe care o consideră drept o ameninţare la adresa libertăţilor şi a statului de drept în Hong Kong. Sper ca acest anunţ va ajuta societatea să avanseze, astfel s-a justificat lidera impusă de Beijing în 2017.  

Guvernul va retrage proiectul de lege pentru a linişti îngrijorarea populaţiei. Secretarul de stat responsabil cu securitatea va depune o moţiune în acest sens odată cu reluarea sesiunii parlamentare, a precizat Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong.

În plus, ea promite că va iniţia un dialog direct cu cetăţenii pentru a fi găsite soluţii la problemele lor şi recunoaşte că «după luni de proteste este evident că nemulţumirea se întinde şi în afara acestui proiect de lege».

Carrie Lam a mai anunţat suspendarea proiectului, în luna iunie, dar nu şi retragerea definitivă ceea ce a iritat şi mai tare protestatarii.

South China Morning Post scrie că şefa executivului din Hong Kong s-a întâlnit cu aproximativ 40 de deputaţi pro-Beijing, favorabili retragerii definitive a legii pentru a linişti astfel populaţia şi pentru a relansa economia.

Protestele au început pe 9 iunie când, un million de oameni au manifestat în stradă pentru a spune «nu» acestui proiect de lege.

Ïn faţa violenţelor poliţiei şi a ameninţărilor formulate de responsabili de la Beijing, 30% din populaţia locală, peste două milioane de oameni, a ieşit în stradă, la mijlocul lui august, pentru a arăta că poate protesta paşnic.

Dar chiar şi aşa, Carrie Lam nu a retras proiectul iar protestatarii şi-au alungit lista revendicărilor. Printre altele, ei au cerut organizarea de alegeri pentru formarea unui nou guvern care să răspundă nevoilor populaţiei locale şi să fie independent faţă de regimul de la Beijing.

După anunţul privind retragerea definitivă a proiectului, Bursa a reacţionat iar cotaţiile au înregistrat un plus de 3%. Economia mergea tot mai prost de câteva săptămâni iar nemulţumirea mediului de afaceri se putea auzi deja.

Retragerea definitivă este aşadar o victorie pentru opozanţii proiectului dar el nu înseamnă şi oprirea manifestaţiilor. Unii amintesc pe reţelele sociale că nu este decât una din cele cinci revendicări formulate de protestatari.

Anunţul privind retragerea definitivă vine prea târziu, este de părere Kenneth Chan, profesor la Centrul de Studii Europene şi Politice al Universităţii din Hong Kong, intervievat de corespondentul RFI la Hong Kong, Stéphane Lagarde:

"În trei luni poliţia a arestat 1.200 de manifestanţi şi s-a înregistrat o creştere a brutalităţii din partea regimului. 7 persoane au murit în manifestaţii. Ceea ce cred că se încearcă acum este calmarea presei internaţionale, pentru ca aceasta să nu mai stea cu ochii aţintiţi asupra ceea ce se întâmplă în Hong Kong.  Apoi, Carrie Lam încearcă să îşi atragă atenţia de partea ei în condiţiile în care urmează alegeri locale, în luna noiembrie. Nu în cele din urmă, şefa executivului speră să liniştească manifestanţii care nu mai protestează doar împotriva acestei legi privitoare la extrădarea către China continentală ci şi pentru a cere independenţa Hong Kong. Deci a retras acest proiect doar ca să justifice atitudinea Beijing la adresa protestatarilor. Cred că este ruşinos acest răspuns după atâtea luni în care protestatarii au aşteptat o reacţie din partea ei. Nu cred că populaţia locală va fi recunoscătoare ci mai degrabă oamenii sunt dezamăgiţi de incompetenţa şefei executivului."

Este criza cea mai gravă din Hong Kong înregistrată după retrocedarea către Beijing a fostei colonii britanice, în 1997.