Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc în Africa sub semnul păcii şi al reconcilierii

2015-11-27t085346z_2124026183_gf20000075876_rtrmadp_3_pope-africa_0.jpg

Imagine de la precedentul voiaj al Papei în Africa, Nairobi, Kenya, le 27 noiembrie 2015.
Imagine de la precedentul voiaj al Papei în Africa, Nairobi, Kenya, le 27 noiembrie 2015.
Image source: 
REUTERS/Stefano Rellandini

Pacea şi reconcilierea, sunt mesajele aflate în centrul unei noi vizite papale pe continentul african. Înaltul pontif Francisc vizitează două dintre cele mai sărace ţări de pe glob, Mozambic şi Madagascar, urmînd să-şi încheie periplul pe insulele Maurţius în Oceanul Indian.

Cu ocazia acestei vizite care va dura o săptămînă Sfîntul Părinte va încerca să explice că numai pacea şi reconcilierea pot duce Africa spre orizonturi mai senine. Biserica catolică încearcă să se implice mai mult în medieri complicate pe continentul african, iar în Mozambic a înregistrat în urmă cu un sfert de secol un important succes. În 1992 primul acord de pace semnat în Mozambic, după 17 ani de război civil şi un bilanţ de un milion de morţi, s-a datorat insistenţelor Vaticanului.

Situaţia în această ţară rămîne însă fragilă, iar din 2017 încoace se multiplică atacurile unor grupuri islamiste radicale. Reconcilierea între etnii şi religii, iată deci soluţia pentru care pledează Biserica catolică, în speranţa că astfel se va ajunge la pace şi implicit la prosperitate.

In cursul unei precedente călătorii în Africa, papa Francisc a avut însă cuvinte dure faţă de cei care, timp de secole, au jefuit continentul negru. Aceste “puteri” (sunt vizaţi în primul rînd occidentalii) au făcut din Africa un martir, a declarat în 2013 papa Francisc cînd a vizitat Republica Centrafricană, Kenya şi Uganda.

Pentru creştinii din Africa vizita este foarte importantă, cu atît mai mult cu cît în unele ţări ei sunt persecutaţi.

In Mozambic un sfert din populaţie este creştină, şi o cincime este musulmană. In Madagascar creştinii sunt mai numeroşi, formează 40 la sută din populaţie, iar musulmanii sunt 7 la sută.

Papa Francisc mai speră să poată frîna ofensiva sectelor de tot felul care proliferează pe continentul african, în special cele de inspiraţie penticostală. In Insulele Mauriţius hinduşii sunt în proporţie de 52 la sută, urmaţi de creştini, 30 la sută, şi de musulmani, 18 la sută. Papa doreşte să celebreze pe această insulă care trăieşte din turism diversitatea culturală şi religioasă.